Dukkah / Duqqa

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

 

Bu nefis yemiş ve baharat kombinasyonuyla her yemeği mükemmelleştirin! Aşağıda paylaştığım tarifi oluşturmadan önce yabancı sitelerden çok araştırdım. Basit dukkah, otantik dukkah, kolay dukkah gibi çok çeşitli reçetelere ulaştım. Birkaç denemeden sonra orijinalinde kullanılan yemiş ve tohumların sadece, miktarlarını kendi damak tadıma göre değiştirerek kendi reçetemi buldum. Dukkah (duqqa) Orta Doğu ve Mısır'a özgü, kabuklu yemiş ve baharat karışımı. Temel malzemeler fındık, badem ve çok yakından tanıdığımız tohumlar. Nerede kullanırım derseniz? Et, tavuk, makarna, pizza ve salataların üzerine serpin. Küçük bir kaseye koyduğunuz sızma zeytinyağının üzerine bir kaşık dukkah ekleyin ve kızarmış ekmeğinizi bandırın. Kahvaltı için yaptığınız o nefis omlet ya da kayısı pişmiş yumurtaların üzerine tuz yerine dukkah serpin ve lezzet farkını damağınızda hissedin. Ben yaptığım ekşi mayalı ekmeklere ve poğaça hamuruna da ekliyorum, her lokmada derinden gelen harika aromalarla lezzetlerine lezzet katıyorum. Unutmayın, lezzet böyle ufak ayrıntılarda gizlidir. Kısaca dukkah (duqqa) yapmak için onlarca nedeniniz var. Şimdiden afiyet olsun.



Acı kırmızı biberli tuz

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Izgara ya da fırında pişecek her türlü et, tavuk, balık marinesinde ya da patates ve diğer sebzeleri tatlandırmak, pane ununuzu çeşnilendirmek için lezzetli bir karışım. Kırmızı biberli tuz, aynı vanilyalı şeker gibi, çok pratik bir karışım. Lezzetli yemeklerin sırrı işte böyle küçük ayrıntılarda gizli. Kırmızı biberin acısını içine çeken tuz, etleri ya da sebzeleri onunla ovduğunuz da, ayrı bir lezzet katıyor. İsterseniz taze acı biberle, isterseniz kurutulmuş acı biberle hazırlamak mümkün. Benim tercihim taze biberle hazırlamak. O zaman harika da bir kokusu oluyor, lezzetinin yanında. Basit ama lezzet deposu tuzu deneyecek arkadaşlarıma şimdiden afiyet olsun.

Tam ölçülü detaylı tarifi BURADAN okuyabilirsiniz.


Acı biberli zeytinyağı

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin

Benim için biber demek , acı demektir. Tatlı biber nerdeyse hiç yemem. O yüzden kış için, bolca acı biber ve acı biberli lezzetler hazırlarım. Tatlı yerine yediğim ve soslarda kullandığım acı bal, fermente acı biber reçeli, acı biberli tuz, kavanozlarca acı pul biber ve mutlaka acı biberli zeytinyağı. Hepsinin tarifini aşağıda bulabilirsiniz. Bütün bunları hazırlamak için ilk önce tarladan kendi ellerimle topladığım acı biberlerden acı pul biberimi yaparım (detaylı tarif aşağıda). Acı pul biber hazırlamak için en doğru zaman Ağustos sonu, Eylül başı, ama biberleri kuruturken gece nemine dikkat edin mutlaka. Ve hazırladığınız pul biberin hızlı ve çok çok iyi kurutulmuş olmasına. Acı pul biber hazırsa gelsin onunla yapacağınız bu nefis acı biberli zeytinyağı. Hazırlaması çok kolay ama mutfakta hayat kurtarır benim için. Deneyecek arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin...


Page 1 of 15

© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.