Hibiscus (kerkede) çayı

İçerdiği zengin C vitamini, susuzluğu giderici özelliği ve şahane rengiyle daha çok yaz aylarında bol buzla birlikte tükettiğim bir çaydır hibiskus/ kerkede çayı. Ama aktarıma danışınca sıcak olarak hazırlanıp, grip ve soğuk algınlığına da çok iyi geldiğini öğrenince sizinle de hemen paylaşmak istedim. Daha çok Arabistan, Mısır, Suriye, Meksika gibi sıcak ülkelerde yetişen ve çok tüketilen hibiskus / kerkede, hem sıcak, hem de soğuk olarak hazırlayıp içebileceğiniz bir çay. Aktarlarda genellikle hibiscus diye satılan "kerkede", hibiscusun latince adıdır. Vücuda şifa veren, ferahlatan anlamına gelen hibiscus içerdiği kırmızı renginden dolayı da aynı zamanda iyi bir antioksidan özelliği de taşımakta. Yetiştirildiği bazı yerlerde halk dilinde yaprakları güle benzetildiği için Mekke gülü ya da nar çiçeği olarak da bilinir. Tadı ve rengi kuşburnuna çok benzer özellikler gösteren kerkede ya da  hibiscusu benim tarifimin dışında, devamlı alış veriş yaptığım aktarım Hakan Bey'in özel karışım tarifiyle de özellikle bu kış günlerinde, çeşit çeşit grip mikrobu ensemizde kendini hissettirirken, hazırlayıp içmenizi tavsiye ederim.

Hibiskus çayı / kerkede çayı tarifi

Tarif 1:

Tarif 2:

Aktarımın tavsiye ettiği, daha çok kış aylarında sıcak olarak, gribal enfeksiyonlardan ve öksürükten korunmak için hem çok şifalı, hem de çok lezzetli olan bir tarif. 

Bir demlik içinde önce kök bitkileri yani; tarçın, zencefil, karanfil, limon kabuğunu bir litre suda kaynatın. Sırasıyla keten tohumu (bu arada keten tohumunu böyle kullanacağımı hiç bilmezdim, özellikle öksürüğe çok iyi geliyormuş), ıhlamur, kuşburnu ve hibiscusu ilave edin, hepsini bir taşım kaynatın ve altını kapatıp demlenmesini bekleyin. Soğuk algınlığına ve öksürüğe çok iyi gelen bu karışımdan 2-3 fincan tüketebilirsiniz.

Hibiscusun faydaları: