Çin Mantısı /Dumpling

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Mantı sevmeyenimiz yoktur. Dumblig ya da Çin mantısı da benzer mantıkta ama farklı iç harçlarla ve daha büyük boyutlarda hazırlanıyor. Orijinali daha çok domuz eti ile olur. Ben kuzu eti ile hazırlıyorum. Kuzu eti sevmiyorsanız dana eti de olur. Hatta tavukla yapan arkadaşlarım bile var. Mevsiminde mutlaka lahanalı yapın ben lahana tadını da çok yakıştırıyorum içine. Ve de illaki zencefilli. Hamur kıvamı önemli. Mantı hamuru kadar ince değil, iç harcını taşıyacak ve pişme sırasında dağılmayacak kadar kalınlıkta ama çok fazla da kalın olmamalı. O zaman aşırı kalın bir hamur oluyor ki, o halini hiç sevmem. Ben olabilecek en ince haliyle daha çok seviyorum ve öyle yapıyorum. Bir de boyutunu tek lokmalık, ya da en çok iki lokma da yiyecek kadar küçük tutuyorum. Hamurunu açmak için birkaç metot birden yazdım. Eğer makarna makineniz varsa işiniz çok kolay. Ben kullanıyorum ve işin en zor aşamasını geçmiş oluyorum. Son olarak bir taraflarını da susam yağında çıtırlaştırınca acılı, ekşili sosuna bandırarak yiyerek, Çin mantılarının tadını çıkarmak kalıyor geriye. Şimdiden afiyet olsun.

 

Çin mantısı tarifi /Dumpling tarifi

Malzemeler:

      Hamuru için;

      İçi için;

      Sosu için;

 

Hazırlanışı:

Sosu; Bütün sos malzemesini bir kase içinde birleştirin. Tuzunu ve baharatlarını kontrol edin. Servis edene kadar sosu dinlendirin.

Hamuru; Un ve suyu bir kaseye alın ve hamur yapın. Hamur, mantı ya da makarna hamuru gibi çok sert olmalı. Gerekirse bir kaç kaşık daha su ilave edebilirsiniz. Hamuru iyice yoğurup, homojen hale getirdikten sonra bir kaseye alın ve üzerini nemli mutfak beziyle örterek 30-60 dakika dinlendirin.

Dinlenmiş hamuru, 4 parçaya bölün. Her bir parçayı uzun rula haline getirin. 4-5 santimlik daireler halinde açılacak şekilde küçük parçalara bölün. Her bir parçayı mantı hamurundan birazcık daha kalın olacak şekilde açın. Bir tepsi üzerine dizin. Üzerlerini kurumaması için temiz bir mutfak bezi ile örtün. Bütün hamuru bu şekilde hazırlayın.

İkinci seçenek olarak; Hamuru ikiye bölün mantı hamuru açar gibi (biraz daha kalın) açın. Standart boy su bardağı ağzı ile kesin.

Üçüncü seçenek olarak; Makarna makineniz varsa ikiye böldüğünüz hamuru 4 numarada açın. Standart boy su bardağı ağzı ile kesin. Ben bu şekilde hazırlıyorum.

 

 

İç malzemesi; Öncelikle lahanayı incecik kıyın, biraz tuz serpin ve iyice ovun. Lahana mevsimi değilse kullanmayın.

Bütün iç malzemeyi bir kasede karıştırın. Lahanayı da içine ekleyin. Tuzunu ve baharatını kontrol edin. Kullandığınız soya sosunun tuz oranına göre tuz ekleyebilirsiniz.

İç malzemesini, hiç kıyma kullanmadan sadece bol lahana, havuç, taze soğan, maydanoz, zencefil kullanarak sadece sebze ile de hazırlayabilirsiniz.

 

 

Birleştirme; Açtığınız hamurlardan birini elinize alın. Kenarlarını suya batırdığınız fırça ile ıslatın. Tam ortasına bir tatlı kaşığı harç ekleyin ve fotoğrafta gördüğünüz gibi pileli katlayın. (İnstagramdan #dumplingkatlamadokuzuncubulut etiketiyle katlama videosuna bakabilirsiniz.) Bütün hamurları bu şekilde hazırlayın. Sonrasında, varsa bambu buharlı pişirici de yoksa buhar tepsisiyle tencerede pişirin. Suya atarak pişirmeyin. Mutlaka buharda pişirin.

 

 

Servis; Pişen Çin mantılarını bu şekilde yanında sos ile servis edebilirsiniz. Ya da fotoğraflarda gördüğünüz gibi bir taraflarını yapışmaz bir tavada, biraz susam yağında (yoksa bitkisel yağ ile) kızartarak yine yanında sos ile servis edebilirsiniz. Servis ederken üzerine biraz susam tohumu ve ince kıyılmış taze soğan ile süsleyebilirsiniz.

 

 

 Bir tarafı çıtır çıtır kızarmış, yenmeye hazır nefis Çin mantısı.
 
 

Kaburgalı lahana sarma tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

 

 

 

, , , , , , , ,