Bu tarifi bir ay kadar önce fotoğraflayıp hazırlamıştım ama, yayına vermeyi unutmuşum. Belki de yeni yıla yakın bir zamana denk gelmesi, yılbaşı akşamı için çok kolay ve lezzetli bir tarif olarak size de, değişik bir seçenek olur rokfor peynirli avokado salatası. Evimde hafta da bir gün hazırladığım bu salata ya da dip sos hemen her çeşit et, tavuk ya da balık ızgaranın yanına çok yakışıyor. Avokadoya en çok yakışan peynir olan mavi peynir (rokfor peyniri) ile hazırlayacağınız bu salata ile mükemmel bir lezzet yakalayacaksınız. Lezzetli olduğu kadar çok da sağlıklı olan avokadoyu, şimdi tam bol zamanıyken, ister hafif bir tatlı, ister salata veya dip sos olarak sofranızdan eksik etmemeniz dileğiyle.
Rokfor peynirli avokado salatası tarifi
Malzemeler:
- 1 adet olgun avokado
- 2 dilim mavi peynir (rokfor peynir)
- 1 yemek kaşığı krem peynir (ya da mayonez)
- 4 adet jalapeno biberi
- 3 adet kornişon
- 1 adet taze soğan
- tuz, taze çekilmiş karabiber
- kırmızı pul biber
Hazırlanışı:
- Avokadoyu ortadan kesin çekirdeğini çıkarın ve bir kaşık yardımıyla içini bir cam kaseye boşaltın. Kabuğunda servis yapmak isterseniz kabuğa zarar vermemeye dikkat edin.
- Bir çatal yardımı ile avokadoyu dişe gelir şekilde ezin.
- Krem peyniri ve 1 dilim rokfor peynirini ufalayarak avokadoya ilave edin. Taze soğan, kornişon ve jalapeno biberini küçük küçük doğrayın, yeteri kadar tuz ve karabiber ekleyin ve hepsini nazikçe karıştırın.
- Hazırladığınız karışımı servis tabağına ya da ayırdığınız kabuğuna koyun ve kırmızı pul biberle süsleyin. Kalan peyniri üzerine ufalayın. Yanında köy ekmeği ya da ev yapımı sarı buğday ekmeği ile (dilerseniz kızarmış olarak) servis edin.
- Hemen tüketmeyeceksiniz servis tabağına alana kadar çekirdeğini hazırladığınız salatanın içinde bırakın. Bu avokadonun kararmasını önleyecektir.
- Hafif olgunlaşmış avokadoları dilimleyerek salataların içinde kullanabilirsiniz. Bu şekilde kullanırken kararmaması için salataya sosunu eklemeden hemen önce ekleyin, ya da çekirdeğini salata kabının içine atın.
Dikkat edelim!
- Avokado seçerken hemen kullanacaksanız olgun (yani yumuşak) olanını seçin. Dış yüzeyi kaygan ve parlak olmalı. Eğer sertse oda sıcaklığında bir gazete kağıdının içinde (yanında muz olursa daha çabuk olgunlaşır) birkaç gün bekletin. Hemen yumuşayacaktır. Daha hızlı olgunlaşmasını istiyorsanız pirinç kavanozunun içine atın ve kapağını kapatın. Bir-iki gün sonra kontrol edin, hemen yumuşayacaktır.
- Rokfor peyniri sevmiyorsanız, yerine sadece üstüne serperek keçi peyniri kullanın. Ya da aynı tarifi hiç peynir koymadan hazırlayın.
- Eğer az miktarda hazırlayacaksınız, avokadonuzun yarısı kalacaktır. Kararmaması için biraz limon sıkın ve çekirdeğini kalan parçada bırakın o şekilde poşetleyin ve ertesi gün kullanmak için saklayın. Böylece rengi bozulmayacaktır.
Avokadonun faydaları:
- İçerdiği C ve E vitaminlerinin yanısıra protein ve sağlıklı yağları da bize sunan avokado doğanın bize sunduğu en faydalı meyvelerden biridir. Vucudumuzun içi ne olduğu kadar dışına, yani cildimize de çok faydalıdır.
- Ciltteki su akışkanlığını artırır, cildi nemli tutarak sağlık kazandırır. Aynı zamanda E vitamini, avokado içinde doğal olarak bulunduğu için, diğer formlarından çok daha fazla yarar sağlar.
- İçeriğinde bulunan protein, vitamin ve mineraller küçük çocukların ve hamile bayanların dengeli ve sağlıklı beslenmelerinde çok gerekli olan maddelerdir.
- Avokado kabızlığa karşı etkilidir.
- Bağışıklık sistemini güçlendirici özellikleri bulunmaktadır. Avokado, vücudun karbonhidrat, protein ve yağ metabolizmasında düzenleyici olarak görev yapar.
- İçerdiği doymamış yağ asitleri kanda kolesterolün yükselmesini önler, dolayısıyla kalp ve damar hastalıkları için doğal ilaçtır.
- Avokado, vücutta toksin maddeleri etkisiz hale getirerek, yaşlılığa yol açan zararlı maddeleri yok eder. Böylece yaşlanma sürecini yavaşlatır ve hastalıkları önlemede önemli rol oynar. Aralık 2009
Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin
- Kinoa Salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Karabuğday (greçka) salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Kara fasulye salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Maş fasulyesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
- Kuru börülce salatası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.