Sebzeli erişte yapımı

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Denemeyince herşey gözümüz de büyür. Bebeğimiz, çocuklarımız ve kendimiz için evde katkısız olarak erişte/makarna hazırlamak aslında çok kolay. Ev makarnasına olan düşkünlüğümü takip eden arkadaşlarım zaten bilir. Şimdi torunum Ada için gönül rahatlığı ile yedirebileceğimiz daha vitaminli sebzeli erişteleri keyifle hazırlıyorum. Benim gibi tecrübeli ev hanımları, anneanneler, babaanneler zaten bilir ama yeni anne olan kardeşlerime yol göstermek amaçlı paylaşmak istedim. Tarif aslında çok kolay. Verdiğim ölçülerle hamur yapıp, açıp, kesip, kurutacaksınız. En fazla bir gününüzü alır o da eliniz alışık değilse. Hele benim gibi makarna makineniz varsa bir saatte yapıp bitirirsiniz. Tarife bakınca uzun gibi gelecek ama aklınıza takılacak hemen herşeyi yazmaya çalıştığımdan. Ben Ada için pancarlı, havuçlu, yeşil otlu,  bol yumurtalı ve cevizli olarak hazırladım. Çok şükür hiç bir gıdaya alerjisi olmadığı için istediğim her malzemeyi kullandım. Ama alerjisi olan çocuklar için de farklı önerilerde bulundum. Sağlıklı ve mutlu bebekler ve çocuklar için yapmaya değer derim. Şimdiden deneyecek annelere, büyükannelere kolay gelsin, yiyecek miniklere afiyet can, kan, şifa olsun...

 

Ev yapımı sebzeli erişte tarifi

Malzemeler:

  • 500 g ruşeymli durum buğdayı
  • 3 adet köy yumurtası
  • 1 çorba kaşığı zeytinyağı
  • 2 çorba kaşığı sebze püresi (istenirse)
  • 3 çorba kaşığı ceviz (istenirse)

 

 

Hazırlanışı:

  • Durum buğdayından bir su bardağını kenara ayırın. Büyükçe bir kaseye kalan durum durum buğdayının tamamını koyun. Ortasını çukur yapın ve yumurta, ceviz ve sebze püresi (pancar ya da havuç ya da ıspanak) koyun. Bir spatula ile hepsini karıştırın. Hamur birleşmeye başladığında tezgaha alın. Kalan durum buğdayını da yavaş yavaş ekleyerek oldukça sert bir hamur yapın.

 

 

  • Hamuru ortadan ikiye kestiğinizde hamur deliksiz, pürüzsüz gözüküyorsa olmuştur. Değilse biraz daha yoğurun. Hamur hazır olunca streç filme sarın ve buzdolabında 30-60 dakika dinlendirin.

 

 

  • Hamuru 4 eşit parçaya bölün ve merdane ya da oklava yardımı ile 1 milimetre kalınlığında açın. Mantı ya da taze makarna hamurundan biraz daha kalın olmalı.
  • Açtığınız yufkayı temiz bir cetvel yardımı ile pizza rulosu (bıçaktan daha kolay kesiyor) ile 2,5 - 3 santimetre kalınlığında şeritler halinde kesin. Temiz bir mutfak bezi üzerine kesip unladığınız şeritleri dizin 5-10 dakika kurutun.

 

 

  • Daha sonra şeritleri, aralarına durum buğdayı ya da un serperek üst üste koyun (3-4 tanesini) ve fotoğrafta gördüğünüz kalınlıkta şeritler halinde kesin. Bolca unlayın ve üst üste gelmeyecek şekilde temiz bir örtü üzerinde bir ya da 3-4 gün boyunca esintili ama gölge bir yerde kurutun. İyice kuruduğundan emin olduktan sonra iri delikli bir süzgeç içinde nazikçe silkeleyip fazla unlarından ayırın ve temiz bir bez torba ya da cam kavanoz içinde saklayın. Saklarken içine 2 adet defne yaprağı eklerseniz daha sağlıklı korumanıza yardımcı olacaktır. En fazla 3 ay içinde tüketin.

 

 

Dikkat edelim!

  • Öncelikle kullandığınız yumurtanın gerçek köy yumurtası olduğuna emin olun. Aynı şekilde sebzelerin de mevsim sebzesi ve taze olmalarına dikkat edin.
  • Kullandığınız un çok önemli. İçeriğini bildiğiniz katkısız ve ruşeymden zengin olan un tercih etmelisiniz. Ben un yerine makarna ve erişte yapımında kullanılan durum buğdayı tercih ettim. Makarna Lütfen'den aldığım ruşeymli durum buğdayından çok memnun kaldım tavsiye ederim. Hamur çok güzel tutuyor ve ciddi olarak lezzet farkı oluyor. Siz dilerseniz normal un ya da tam buğday unu da tercih edebilirsiniz. Ya da tercih ettiğiniz un ve durum buğdayını yarı yarıya kullanabilirsiniz.
  • Eğer çocuğunuzun yumurtaya alerjisi varsa, yumurta yerine (aynı miktara eşit olacak şekilde) peynir altı suyu ya da süt kullanabilirsiniz. Süte alerjisi varsa sebze suyu ya da su kullanabilirsiniz.
  • Çocuğunuz 1 yaşından küçükse, yumurta yerine peynir altı suyu ya da sebze suyu kullanarak hazırlayın.
  • Cevizi mutfak robotunda toz haline getirerek kullanın.
  • Cevizi bir yaşından küçük çocuklar için doktoruna danışmadan kullanmayın. Ceviz alerjisi varsa kullanmayın.
  • Sebze püresi olarak sevdiği sebzeleri tercih edebilirsiniz. Ama sebze püresi miktarını arttırmayın. Erişteye acılık verebilir. Hiç sebze püresi kullanmadan sade olarak yaparsanız, kullandığınız durum buğdayı miktarını biraz azaltın ya da yerine 1/2 çay bardağı su ya da süt ekleyin.
  • Hamuru eşit şekilde açmak, şeritleri eşit olarak kesmek pişirme sırasında çok önemli. Biraz daha kalın olanlar, ince olan hamurlar piştiğinde sert kalacaktır. Verdiğim incelikte hamur hem çok kolay ve çabuk pişiyor, hem de çocuklar için yemesi çok kolay oluyor.
  • Sert olduğu için, yoğurması zor bir hamur olduğu için, bir de fazla bekletmeden tüketmenin daha sağlıklı olduğunu düşündüğüm için az miktarda ölçülendirdim. Siz isterseniz oranları ikiye katlayarak daha fazla miktarda hazırlayabilirsiniz.

Fırında kurutma için; Kuruttuktan sonra fırında ikinci bir kurutma yapabilirsiniz. Bunun için fırını 50-75 derece de ısıtın. Erişteleri fırın tepsisine yerleştirin ve fırına koyun. Ancak fırının kapağına bir tahta kaşık sıkıştırıp biraz açık bırakın. Kururken çıkan buhar fırın içinde kalmasın. Bu şekilde 30-40 dakika kurutmak yeterli olacaktır. Bu işlemi açıkta kuruttuğunuz erişteler içinde uygulayabilirsiniz.

 

 

Erişte için sebze püresi hazırlama:

  • Kullanmak istediğiniz sebzeleri küçük parçalar halinde doğrayın ve buhar sepetinde buharda haşlayın. Suyunu iyice süzdürün (bu kısım çok önemli) ve mutfak robotunda pürüzsüz bir hale getirip kullanın.
  • Pancarı tek başına kullanın.
  • Havuç, pırasa ve kereviz ile üçlü karışım olarak çok lezzetli oluyor.
  • Yeşil sebzeleri, ıspanak, pazı, dereotu, maydanoz ve sağlıklı mevsim otlarıyla birlikte hazırlayabilirsiniz.
  • Domates salçası, sebze püresi yerine evde yapılmış domates salçası kullanarak domates aromalı ve kırmızı renkte erişte hazırlayabilirsiniz.
  • Ev yapımı domates salçası tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Makarna makinesi kullanacaklar için; Eğer siz de benim gibi makarna makinesi kullanacaksanız işiniz çok kolay. Hamuru makinenin 2 numaralı ayarında açmak yeterli. 5 dakika kurumaya bıraktıktan sonra tagliatelli makarna gbi kesin ve 3 santimetrelik şeritler halinde keserek yukarıda anlattığım gibi kurutun.

 

Erişte nasıl pişirilmeli; Bu kadar sağlıklı hazırladığınız erişteyi, yine aynı şekilde sağlıklı olarak pişirmek istersiniz. Bu nedenle pişirme için öncelikle sebze suyu, domates suyu, peynir altı suyu ya da et suyu tercih edin.

  • Makarna gibi bol suda değil, çektirerek pişirilmeli. Zaten 5-8 dakika gibi bir süre içinde pişeceği için pişirirken çekeceği miktarda su kullanın. Gerekirse pişirme sırasında içine su ilave edebilirsiniz.
  • Piştikten sonra içine biraz tereyağı, ekleyerek servis edin. Dilerseniz üzerine taze domates sosu, lor peyniri, ceviz ya da yoğurt ekleyebilirsiniz. Daha sonra değişik soslu erişte tariflerini de ekleyeceğim.

 

Peyniraltı suyu nedir; Evde hazırladığınız lor peynirinden kalan suya denir. Çok sağlıklı olduğu için bütün hamur işlerinde, ekmek yapımında su ya da süt yerine kullanılabilir. Çorba ya da makarna pişirirken de aynı şekilde su yerine ya da suya ilave edilerek kullanılır. Bebek loru tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Peynir altı suyu ya da yoğurt suyu ile hazırladığım probiyotik turşu tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Bağışıklık sistemini güçlendiren su kefirinin faydalarını ve nasıl kullanıldığını buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Ev yapımı makarna tarifimi buradan okuyun.
  • Fırın makarna tarifimi buradan okuyun.
  • Siyez bulgur pilavı tarifimi buradan okuyun.
  • Şekersiz fıstık ezmesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
     

 

 

 


Yorumlar   

#8 dokuzuncubulut 08-01-2020 06:26
Pelin b- Çok mutlu oldum. Elinize sağlık, afiyet olsun :)
#7 Pelin b. 07-01-2020 12:29
Ellerinize sağlık çok güzel anlatmışsınız. Dun akşam yaptım tam istediğim gibi oldu.
#6 dokuzuncubulut 07-01-2020 05:56
Merve Dündar- Öncelikle elinize sağlık olsun. Fotoğraflarda görünüyor, tam renklerini alması gerekiyor. Belki siyez unu rengi bastırmış olabilir.
#5 Merve Dündar 06-01-2020 10:44
Erişteyi yaptım cok tesekkür ederim tarif için fakat benmki sebzelerin rengini almadı sizce nedendir siyez unuyla yaptım ben pırasalı ve havuclu yaptım neden renk almadı mrk ettm eriştelerim
#4 dokuzuncubulut 21-11-2018 05:19
Demet Argun- Marcato marka kullanıyorum. Yaklaşık 10 yıl kadar önce internetten almıştım. Çok memnunum.
#3 DEMET ARGUN 20-11-2018 11:15
Merhaba. Tarif için çok teşekkürler. Makarna makinenizin markası nedir ve nereden aldınız ?
#2 dokuzuncubulut 12-10-2017 06:22
Selvi K- Harikasınız. Annesinin kendisi için yaptığı erişteyi daha bir keyifle yiyecektir eminim. Şimdiden elinize sağlık olsun.
#1 Selvi K. 11-10-2017 10:58
2 yaşındaki oğlum için güvendiğim yerden hazır alıyordum ama o kadar güzel anlatmışsınız ki kendim yapmaya karar verdim. Paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.