Portakallı biberiyeli tuz

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 


Taze portakal ve biberiye ile hazılanan basit bir aromalı tuz yemeklerinizde lezzet patlaması yaratır. Tavuk, et, balık ve fırında patates gibi gıdaları baharatlandırıp lezzetlendirmek ve marine etmek için mükemmel bir karışım. Yemeklerinizi hazırlarken böyle ufak dokunuşlar, eklemeler yemeklerinizi lezzet açısından farklı bir yere taşır. Ve... Tuzu kuruturken mutfaktan yayılan nefis aromayı anlatmam mümkün değil. Mutlaka deneyip o nefis kokuyu içinize çekin derim. Ayrıca, özel günlerde ya da yemek davetine giderken götüreceğiniz bir kavanoz portakallı biberiyeli tuz arkadaşlarınız için, çok mutlu olacakları bir hediye. Bu nefis narenciye ve taze ot aromalı tuzla yapacağınız lezzetli yemekler için şimdiden afiyet olsun.

 

 

Portakallı mercanköşklü biberiyeli tuz tarifi / Taze otlu narenciyeli tuz tarifi

Malzemeler:

  • 250 gr deniz tuzu / ya da kaya tuzu
  • 2 yemek kaşığı taze biberiye yaprağı
  • 1 yemek kaşığı taze mercanköşk yaprağı
  • 2 adet portakal
  • 1 adet limon


Hazırlanışı:

  • Kalın deniz tuzunu ya da kalın kaya tuzunu, mutfak robotunda biraz çekin ve büyük bir karıştırma kabına koyun.
  • Biberiye ve mercanköşkleri yıkayıp kurulayın. Yapraklarını ayırın ve keskin bir bıçakla kesin. Verdiğim ölçüler kadar tuzun içine ekleyin.
  • Portakalları ve limonu iyice yıkayıp kurulayın ve kabuklarını (altındaki beyaz kısmı almadan) rendeleyin. Tuzun içine ekleyin.
  • Bir portakalın suyunu sıkın ve onu da tuzun içine ekleyin. (Çok sulu ya da çok iri portakalsa önce sadece yarısını sıkıp ekleyin.)
  • Hepsini bir spatula ile iyice karıştırın. Portakal suyu ve şifalı otların lezzetleri tamamen birbirine karışsın. Biraz sıvı olacak sıkıntı yok, fırında çok güzel kuruyor. Ama portakalın suyuna bağlı olarak çok çok sıvı olursa biraz tuz ekleyebilirsiniz.
  • Karışımı yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine eşit olarak yayın.
  • Fırını 200 derecede ısıtın, tepsiyi fırına verin. Fırının kapağına tahta kaşık sıkıştırarak kapatın (ki buharı çıksın) 5 dakika sonra spatula ile iyice karıştırın ve ısıyı 100 dereceye indirin 2-3 dakika bekletin ve fırını kapatın. Tekrar karıştırın. Kapağı kaşık sıkıştırılmış olarak tutun ve tuzun nemi gidip, kuruyana kadar (yaklaşık 20- 30 dakika kadar) fırında bekletin. Arada bakıp, karıştırmayı unutmayın.
  • Hazır olan narenciyeli taze otlu tuzu steril edilmiş cam kavanoza koyun ve yeni bir kapakla sıkıca kapatın. Serin ve karanlık bir yerde saklayın. En iyi aroma için en fazla 3-4 ay içinde tüketin.   Kasım 2019 

Yemeklerinize lezzet katacak , yapımı çok basit ev yapımı soğan tozu, sarımsak tozu, limon kabuğu tozu ve kırmızı biberli tuz tariflerimi buradan okuyabilirsiniz.

RİCA; Buradan bir ricada bulunmak istiyorum. Tariflerimi sadece bloğumdan paylaşıyorum. Sosyal medya hesaplarımdan tanıtımını yapar, bloğuma link veririm. Deneyip, paylaşan arkadaşlarımdan tariflerimi kopyalarak IG ya da Facebook sayfalarından paylaşmamalarını rica ediyorum. Alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz, bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.

 

Mercanköşk ve biberiyeler bahçemizden...

 

Mercanköşk, biberiye, portakal ve limon, tuzla biraraya gelince...

 

Hazırladığınız aromalı tuzu yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye eşit olarak yayın ve fırınlayın.


 

 Taze otlu, narenciyeli tuz, şık kavanozlar içinde arkadaşlarınız için harika bir hediye olur.

 

 

Nefis aroması ve lezzetiyle acı kırmızı biberli tuz tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Yemiş ve baharat karışımı, dukkah (duqqa) tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Ev yapımı soğan tozu, sarımsak tozu, limon kabuğu tozu ve kırmızı biberli tuz tariflerimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu nefis ızgara tavuk tarifimde tuz olarak hazırladığınız portakallı biberiyeli tuzu kullanabilirsiniz.

Sadece tek tavada hazırlayacağınız tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz, bunları da deneyin

  • Karnabahar pizzası tarifimi buradan okuyun.
  • Elmalı domates soslu köfte tarifimi buradan okuyun.
  • Mükemmel sütlaç tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.