Falafel

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

 

Glutensiz ve vegan, geleneksel bir Ortadoğu yemeği olan falafel; maydanoz, kişniş ve kimyon ve gibi baharatlarla nohuttan yapılmış nefis bir köftedir. Aynı zamanda, Orta Doğu ve Avrupa'da popüler bir sokak yemeği. En sevilen vejetaryen ana yemeklerinin başında gelir. Yapımı çok basit olan falafeli en çok lavaş içinde, biraz tahinli sos ve kaşık salatası ile birlikte sarıp yemeyi çok seviyorum. Ya da güzel bir salata tabağının içinde doyurucu bir lezzet olarak, veya hızlı bir atıştırma için tek başına... Her haliyle sağlıklı, doyurucu ve çok lezzetli bir köfte. İyi bir falafelin dışı kıtır kıtır bir kabuk, içi ise yumuşacık olmalıdır. İçinin güzel yeşil rengini de maydanozdan alıyor. Bütün püf noktalarını ve hem fırında hem yağda kızartarak pişirmeyi detaylarıyla paylaştım. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

 

 

Falafel tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı pişmemiş nohut / 24 saat önce ıslatılmış
  • 1 orta boy soğan
  • 3 diş sarımsak
  • ½ limon kabuğu rendesi
  • Yeteri kadar tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı öğütülmüş kişniş
  • 1 çay kaşığı öğütülmüş kimyon
  • ½ çay kaşığı acı biber
  • 1 su bardağı maydanoz / İri doğranmış
  • 1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı (fırında pişirecekseniz)
  • Kızartmak için bolca sıvıyağ

Hazırlanışı:

Nohut ıslatma; Nohutları bir gece bol suda bekletin. Sabah suyunu süzün, tekrar temiz su ekleyin. İçine bir çay bardağı yoğurt suyu ilave edin ve bir gece daha bekletin. (Böylece midenizde şişkinlik, gaz yapmayacaktır.) Fasulye ve mercimeği de bu şekilde ıslatıp, pişirebilirsiniz.

NOT; Falafeli çiğ nohuttan yapıyoruz. Sadece önceden ıslatılmış olması yeterli. Haşlanmış nohut kullanmayın. Haşlanmış nohutla yapılan köfteler pişme sırasında dağılır.

Hazırlama; Büyük bir mutfak robotunda nohutları (çiğ nohut), soğan, sarımsak, maydanoz, limon kabuğu rendesi, kimyon, kişniş, tuz, kırmızı biberi birlikte püre haline getirin.
Karışımı bir kaseye alın, üzerini kapatın ve buzdolabında 2-4 saat bekletin. Dolaptan alın, elinizle yuvarlayarak ceviz büyüklüğünde toplar haline getirin. Köftelerin dağılmayacak kadar sıkı olması yeterli.

 

Kızartarak pişirme; Yağı küçük bir sos tenceresine yarısına gelecek kadar ekleyin (köfteler yağın içine tamaman girecek kadar). Yağı iyice ısıtın. Kabın içine 2-3 adet köfte atın, bırakın. Bir iki dakika sonra köfteleri nazikçe çevirin. Ateşi biraz azaltın ve dışı koyu kahverengi olana kadar pişirin. Tavadan aldığınız köfteleri yağlı kağıt üzerine çıkarın. Bütün köfteleri bu şekilde pişirin. Doğru şekilde kızartılırsa yağ çekmiyor. Kızartılmış olarak daha lezzetli oluyor, tercih sizin.

 

Fırında pişirme; Falafeli fırında pişirecekseniz öncelikle hepsini karıştırırken içine 1 kaşık zeytinyağı eklemeyi unutmayın. Fırını önceden 200 derecede ısıtın. Tepsiye yağlı kağıt serin ve köfteleri üzerine yerleştirin. Üzerlerine bolca zeytinyağı gezdirin. İki tarafı da altın rengi olana kadar pişirin.

Hazır olan falafelleri, yanında tahinli sos, kaşık salatası, lavaş ya da pide ile servis edin. 

 

Tahinli sos; Aynı ölçülerde tahin ve yoğurdu bir kaseye alın. İçine yarım limon suyu, yeteri kadar tuz ve biraz ince doğranmış maydanoz yaprakları ekleyin. Hepsini karıştırın. Hafif akıcı olmalı. Gerekirse biraz yoğurt suyu ekleyerek açın.

 

Dondurarak saklama; Pişirdikten sonra soğutup, buzdolabı poşetleri içinde dondurabilirsiniz. Donmuş falafeli yeniden ısıtmak için, onları gevrekleşene ve içi ısınana kadar 200 derece fırında 10 dakika bekletmeniz yeterli.   Nisan 2020

 

Bal kabaklı humus tarifini buradan okuyabilirsiniz.

Sıcak humus tarifini buradan okuyabilirsiniz.

Avokadolu humus tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Dikkat edelim!

  • Nohut mutlaka çiğ olmalı, önceden haşlanmış olursa, köfteler pişirme sırasında dağılır. Ve nohutları mutlaka (yukarıda yazdığım gibi) önceden 24-48 saat kadar suda bekletin.
  • Falafeli fırında pişirecekseniz içine 1 kaşık zeytinyağı ekleyin. Fırında güzel bir şekilde gevrek ve kahverengi olmaları için, pişirmeden önce tepsiye yerleştirince üzerlerini bolca yağlayın.
  • Köfteler pişince dışı kıtır kıtır, içi yumuşacık olmalı. Onun için özellikle fırında pişirecekseniz, köftelerinizi çok sıkı yuvarlamayın. Hatta fırında daha kolay pişirmek için yassı köfteler hazırlayın.

 

 Klasik humus tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Yanında tahinli sos ve bol ekşili ve acılı kaşık salatası ile falafel, sağlıklı bir öğün.

 

Falafelin en güzel eşlikçisi, incecik, yumuşacık lavaş tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Nohutlu çikolatalı fıstık ezmesi tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Köz patlıcanlı muffin tarifimi buradan okuyun.
  • Cevizli elmalı kek tarifimi buradan okuyun.
  • Mükemmel brownie tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#7 dokuzuncubulut 01-10-2021 05:11
Zeynep- Olur tabii. Teşekkür ederim :)
#6 Zeynep 30-09-2021 22:44
Ne güzel tarif...Elinize sağlık..Mutfak robotu ve blenderim yok ne yazık ki...Onun yerine havan kullanılsa aynı sonucu verir mi dersiniz?
#5 dokuzuncubulut 20-04-2021 05:43
Aylin Yasin- elinize sağlık olsun. En doğrusunu yapmışsınız :)
#4 Aylinyasin 18-04-2021 19:57
Deneme–yanılma yöntemini seçip, buzluğa bir tane koydum. Bakalım sonuç yarın ne çıkacak (: Ellerinize sağlık, ba–yıl–dım!
#3 Aylinyasin 18-04-2021 19:16
Merhabalar, ben tarifinizi denedim hatta az evvel kızarttım bayılarak yedim fakat dondurarak saklama işlemini pişmemişken yapsam nasıl olur?
#2 dokuzuncubulut 01-05-2020 06:01
Fatih- Hazırladıktan sonra köfte haline getirmeden dinlendirmek çok önemli. Bir de çiğ nohut olacak. O zaman fotoğrafta görüldüğü gibi çok güzel tutuyor. O kadar çok denendi ama, hiç dağıldı şikayeti gelmedi. IG'de çok paylaşım yapıldı. Orijinal tariflerin hiç birinde un yoktur zaten. Kolay gelsin.
#1 fatih 30-04-2020 14:11
Un koymadan nasıl bütün kalabiliyor falafel. Normalde unla yapıyordum ama tarifinizde olmadığı gördüm. Benimki toplanmıyor bile.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.