Çilekli mascarponeli dondurma

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

Mascarpone peynirli ve çilekli dondurma. İçindeki kurabiye kırıntılı ara katmanda yanında bonus. Kısacası, her lokması ayrı bir lezzet. İçinde kullandığım çilekler, mis kokulu ve çok tatlı. Yulaflı kurabiye ve mascarpone peyniri ev yapımı (tarif linkleri aşağıda). Dondurmamı yıllardır kendim yapıyorum. Dondurmayı evde yapmanın en büyük lüksü, içinde katkı maddesi olmadan, istediğiniz tatta ve lezzette dondurmalar hazırlamak. Meyve kullanıyorsanız bol meyve var demektir, meyve aroması ve renklendirici değil. Rengini de, lezzetini de içinde kullandığınız o tazecik meyveden alır. Kıvamı güzel dondurmaların sırrı da dondurma makinesinden geçiyor. Biliyorum, evlerde pek kullanılan bir mutfak aleti değil, elle yapımını da paylaşıyorum o yüzden. Fakat, o puf puf, köpük gibi görüntü ve yumuşak doku için makine şart. Ama elle yapıp, bekletmeden hızlı tüketirseniz, buzlanma olmadan dondurma yapmış olursunuz. Her şartta evde yapılmış dondurmayı hazır dondurmaya yeğlerim. Bütün ailenin severek yiyeceği, dondurmadan çok hafif bir tatlı lezzetinde olan mascarpone ve çilekli dondurmayı mutlaka deneyin derim. Şimdiden afiyet olsun.

 

Çilekli mascarponeli dondurma tarifi / Çilekli kurabiye dolgulu dondurma tarifi

Malzemeler:

      Dondurma için;

  • 500 ml tam yağlı süt
  • 4 yumurta sarısı
  • ¾ su bardağı (150 gr) toz şeker
  • 250 gr mascarpone peyniri
  • Bir tutam tuz


      Çilekli dolgu için:

  • 1 su bardağı çilek / küp doğranmış
  • ¼ su bardağı şeker

      Bisküvili dolgu için;

  • 5-6 adet yulaflı kurabiye / ufalanmış

Su bardağı ölçüsü 240 ml.

Hazırlanışı:

  • Çilekli dolguyu hazırlama; Çilek ve şekeri küçük bir tencerede orta ateşte karıştırın. Kaynatın, ateşi kısın ve sos hafifçe koyulaşana kadar pişirin. Kullanmadan önce tamamen soğutun. Bir gün önceden hazırlayabilirsiniz.
  • Dondurmayı hazırlama; Sütü ve 2 yemek kaşığı şekeri orta tencerede kısık ateşte karıştırın. Ara sıra karıştırarak kaynatın. Bu arada yumurta sarısı ve kalan şekeri bir kapta karıştırıp bir el mikseri ile orta devirde kabarana kadar yaklaşık 3 dakika çırpın.
  • Süt karışımı kaynamaya başladığında, 1 bardak ılık sütü yumurta karışımına yavaş ve sabit bir akışta dikkatlice ekleyin, bu arada çırpmaya devam edin. (Hepsini bir kere de eklemeyin.)
  • Süt ilave edildikten sonra, kalan sütle birlikte karışımı tencereye geri dökün ve karışım bir kaşığın arkasını kaplayacak kadar koyulaşana dek (yaklaşık 4-5 dakika) sürekli karıştırarak orta-düşük ateşte pişirin. Karışımın kaynamasına asla izin vermeyin.
  • Tencereyi ateşten alın ve mascarpone ve tuzu ekleyin, birlikte karışıncaya kadar çırpın.
    Karışımı bir kaseye alın, oda sıcaklığına gelince kapağını kapatın ve buzdolabında iyice soğutun.
  • Karışım soğuduktan sonra dondurma makinesine alın ve kullandığınız dondurma makinesinin talimatlarına göre (genellikle yaklaşık 20 dakika) karıştırın.
  • Dondurma makinesi kullanmadan hazırlama; Karışımı derin dondurucuya girecek bir kaseye alın, kapağını kapatın ve derin dondurucuya kaldırın. Yaklaşık 1 saat sonra (iyice katılaşmamış olmasına dikkat edin) mikserle 3 dakika çırpın. tekrar dondurucuya kaldırın. Bu işlemi iki ya da üç kere daha yapın. Hazır olan dondurmayı derin dondurucuda en az 12 saat bekletin ve servis edin. 
  • Birleştirme; Dondurma hazır olunca üç ayrı kaba paylaştırın. Bir tanesine doğranmış çilekleri ekleyin ve karıştırın. Diğerine ufalanmış kurabiye parçalarını. Sonrasında her birini sade olan karışımın üzerine kat kat dökün. Yani altta sade olan, üzerine kurabiyeli olan, en üste de çilekli olan karışımı yayın. Bir bıçakla ya da ince bir spatula ile hafifçe karıştırın.
    Üzerine yağlı kağıt serin, kapağını kapatın ve derin donduruya kaldırın. Bundan sonra mis gibi ev yapımı çilekli mascarponeli dondurmanın tadını çıkarın.
  • NOT; Servis yapmadan önce oda sıcaklığında 5-10 dakika bekletin. Düzgün toplar için, dondurma kepçesini sıcak suya batırdıktan sonra kullanın.   Eylül 2020

Ev yapımı mascarpone tarifini buradan okuyabilirsiniz.

Güneşte çektirilmiş çilek reçeli tarifini buradan okuyabilirsiniz.

Yulaflı kurabiye tarifini buradan okuyabilirsiniz.

15 mükemmel sorbe ve dondurma tarifi bir arada. İçinde dondurma makinesiz, sütsüz, kremasız, yumurtasız tarifler var. Nasıl severseniz öyle. Bütün sorbe ve dondurma tariflerine buradan bakabilirsiniz.

 

 

Bu nefis dondurmayı, ister külahta, ister kuplarda servis edin.

 

Kurabiye katkılı, çilekli dondurma, bir dondurmadan fazlası....

 

 

Üç sütlü orijinal trileçe tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Tadı damağınızda kalacak elmalı strudel tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Pırasalı kiş tarifimi buradan okuyun.
  • Elmalı cevizli kek tarifimi buradan okuyun.
  • Otlu peynirli mücver tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.