Ev yapımı fıstık ezmesi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Bazı gıdaları evde yapınca bir daha hazırını yemek istemezsiniz. Hem tadı, hem kıvamı sadece size özel ev yapımı fıstık ezmesi onlardan biri. Bir kere her lokmada sanki bir avuç fıstık yer gibi hissediyorsunuz. Benim için evde yapmamın diğer nedeni de şeker. İsterseniz sıfır şekerli, isterseniz az şekerli hazırlamak mümkün. Hem de rafine şeker kullanmadan. "Daha ne olsun" diyeceksiniz ama bitmedi. Damak tadınıza göre ipek gibi yumuşak bir doku da ya da tanelerini de hissedeceğiz dokuda hazırlayabilir, dilerseniz tarçın, vanilya gibi baharatlarla farklı bir lezzet, çikolata ilavesiyle daha farklı bir lezzet yakalarsınız. Sadece içinde katkı maddesi olmadığı için küçük miktarlarda hazırlamak önemli. Fıstık ezmesini temel tarife göre hazırladıktan sonra, sade ya da baharatlı seçenekleri keyfinize kalmış. Böyle ev yapımı gıdalar, özellikle çocuklu evler için çok önemli. Çocuğunuzun fıstık alerjisi yoksa, katkısız, şekersiz gönül rahatlığı ile yedirebileceğiniz bir lezzet. Şimdiden afiyet olsun.

 

Ev yapımı fıstık ezmesi tarifi

Malzemeler:

  • 200 gr fıstık (kabuksuz iç fıstık)
  • 1 çorba kaşığı fıstık yağı (ya da fındık yağı, zeytinyağı, hindistancevizi yağı)
  • 1 çorba kaşığı bal (istenirse)
  • 1 çimdik deniz tuzu

 

Ben fıstıkları kabuklu alıp, kendim ayıklayıp, temizleyip kullanıyorum. Böylece hem taze, hem gereğinden fazla kavrulmamış, hem de sıfır tuzlu olduğundan emin oluyorum. Öncelikle fıstıkların dış kabuklarını ayıklayın.

 

 

Hazırlanışı:

  • Fıstıkların üzerindeki ince kabukları ayıklayın (kabukları kalırsa tadı acımsı olur) ve döküm ya da kalın tabanlı bir tavada yakmadan kavurun. Orta ısıda sürekli karıştırırsanız fıstıklar yanmadan gevrekleşir. Eğer hazır temizlenmiş, kavrulmuş fıstık aldıysanız sadece ısıtmanız yeterli olacaktır.
  • Fıstıklar sıcakken (soğuk olursa yağını bırakmaz, mutlaka sıcak olmalı) güçlü bir mutfak robotuna koyun, ve çekin. İçine yazdığım seçeneklerden dilediğiniz yağı ve tuzu ekleyin, pürüzsüz (ya da hafif taneli) olana kadar çekin. Eğer tatlı olsun istiyorsanız bu aşama da bal ekleyin, tekrar karıştırın. Ev yapımı fıstık ezmesi hazır oldu bile. Kavanoza koyun ve buzdolabında saklayın. Bir hafta içinde tüketmeye dikkat edin. Aynı tarifi fındıkla da yapabilirsiniz.

Baharatlı fıstık ezmesi; Son haline gelince yarım çay kaşığı tarçın ya da yarım çay kaşığı vanilya özütü ekleyebilirsiniz. İkisi birlikte olmaz, sadece birini tercih edin.

Çikolatalı fıstık ezmesi; Son haline gelince, içine çeyrek kap eritilmiş çikolata ekleyin ve iyice karıştırın. Çikolatalı yapacaksanız içine ayrıca bal, pekmez veya başka bir tatlandırıcı kullanmayın.

Hurmalı fıstık ezmesi; Tatlandırıcı olarak bal yerine hurma kullanabilirsiniz. Bunun için çekirdeksiz 5 adet hurmayı bir gece önce küçük bir kavanozada üzerini örtecek kadar sıcak içme suyu ekleyerek bekletin. Ertesi gün bunu içindeki su ile birlikte püre haline getirin. Fıstık ezmesini hazırlarken bal yerine hurmalı karışımı ekleyin. Ben her iki türlü de hazırlıyorum.

 

Dikkat edelim!

  • Bal kullanmıyorsanız yerine pekmez ya da farklı tatlandırıcılar tercih edebilirsiniz. Bal miktarı damak tadınıza göre daha az ya da çok olabilir. Azar azar ekleyerek tadına bakın ve istediğiniz tadı yakalayın.
  • Aynı şekilde baharatları da daha az kullanabilirsiniz. Tamamen damak tadınıza göre ayarlayın.
  • Ev yapımı fıstık ezmesinin koruyucu madde içermemesinin yanı sıra en önemli özelliği hem kıvamının, hem lezzetinin sadece size özel olması.   Aralık 2017

 

Fıstık ezmeli unsuz kurabiye tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Nohutlu, çikolatalı fıstık ezmesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Şam kurabiyesi tarifimi buradan okuyun.
  • Üç malzemeli cheesecake tarifimi buradan okuyun.
  • Mozaik pasta tarifimi buradan okuyun.
       

 

 

  


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.