Gül mayası

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

Gül suyunu ve kremini çok sevsem de reçel yemediğim için bahçemdeki mis kokulu pembe güllerime hiç o gözle bakmamıştım. Ta ki bir gün halamın “bu güllerle nasıl güzel reçel olur” dediği ana kadar. O zaman hemen olgunlaşmış gülleri toplayıp tarif ettiği gibi gül mayası yapıp dolaba kaldırdım. Sonrasında da yine halamın tarifiyle ilk gül reçelimi yaptım. Gül reçeli tarifini de paylaşacağım ama öncelikle gülün o nefis kokusunu kullanmak istediğiniz her türlü reçel, şurup ya da kek, kurabiye gibi hamur işlerinde kullamak için uzun süre saklayabileceğiniz gül mayasını yazmak istedim. Gül mayası elinizin altında hazır olunca istediğiniz zaman kullanabilirsiniz. Ben de bahçemdeki mis kokulu güller solmaya başlayınca hemen toplayıp gül mayası hazırlayıp kaldırıyorum. Bir küçük kase oğluma reçel yapmak, kalanıyla da lezzetli tatlılar hazırlamak için. Şimdi tam mevsimi gül mayası yapmanın, bakalım siz neler yaparak değerlendireceksiniz mis kokulu gül yapraklarını. Şimdiden afiyet olsun.

 

 

 

Gül mayası tarifi

Malzemeler:

  • 500 gr gül yaprağı
  • 500 gr toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı limon suyu

 

Hazırlanışı:

Tarife geçmeden önce bir iki püf noktası paylaşmak istedim. Öncelikle, bu tarif için reçel yapmaya ya da tatlılarda kullanmaya uygun, kokulu gülleri tercih edin. Kullanacağınız güllerin ilaçsız ve temiz bir ortamda yetiştiğinden emin olun. Güllerin kurumuş, sararmış, bozulmuş yapraklarını kullanmayın. Güller olgun olsun ama yaprakları ayrılmaya başlamasın. Kullanırken diplerindeki beyaz kısımları kesme işini çok daha kolay yaparsınız. Açık renk ve koyu renk gülleri bir arada kullanırsanız reçel yaptığınızda rengi daha güzel olur.

 

 

  • Gülü yapraklarının uçlarından parmaklarınızla top gibi tutun ve gül yapraklarının dibindeki beyaz kısımları makasla kesin. Bu işlem güllerin acı olmaması için yapılmakta. İsterseniz yapmaya bilirsiniz.
  • Beyaz kısımlarını kestiğiniz gül yapraklarını süzgece koyun ve akan su altında iyice yıkayın ve suyunu iyice süzdürün.
  • Yıkanıp kurutulmuş gül yapraklarını büyükçe bir cam kaseye alın ve üzerine şekeri ekleyin. Parmaklarınızla ezerek karıştırın ve şeker eriyene kadar devam edin. Kasenin kapağını kapatın ve bu şekilde bir gece buzdolabında bekletin.
  • Sabah elinizle karıştırarak kontrol edin, şeker erimemişse iyice ezerek karıştırın. Şekerin tamamen eridiğinden emin olunca, üzerine limon suyunu ekleyin tekrar karıştırın. Hazırladığınız gül mayasını ağzı sıkı kapaklı kavanoz içinde buzdolabında saklayın.
  • Dilerseniz kilitli buzdolabı poşetlerinin içinde derin dondurucuda çok uzun süre saklayabilirsiniz.
  • Kullandığınız gül miktarına göre şeker miktarını ayarlayarak istediğiniz ölçülerde hazırlayabilirsiniz.
  • Reçel, sos, turşu ya da gül mayası gibi uzun süre saklanacak ürünlerde kullanılacak kavanozları steril etmeyi unutmayın.
  • Mis kokusu ve harika rengi ile gül reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.  Nisan 2018

 

Gül mayasını hazırlayıp, derin dondurucuda çok uzun süre saklayabilirsiniz.

 

Fermente acı biber reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Mis kokusu ve harika rengi ile gül reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.  

 

 

Kıtır kabuklu patates püresi tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Fermente vişne reçeli tarifimi buradan okuyun.
  • Üç malzemeli cheesecake tarifimi buradan okuyun.
  • Nar ekşisi tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.