Otlu lor peyniri

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Lor peynirini daha önce sütle yapılan tarifiyle paylaşmıştım. Bu defa yaz aylarında çabucak bozulan ev yoğurtlarını değerlendirmek için yoğurtlu tarifini paylaşıyorum. Bir de benim çok  sevdiğim taze otlu haliyle. Sütle yapılan lor peyniri daha tatlı olduğu için ona taze ot katmayı çok sevmiyorum. Ama yoğurtla hazırladığınızda daha ekşimsi bir tat oluyor ve taze otlarla çok güzel bir uyum yakalıyor. Omlet, börek ve poğaçalarda kullanmak için çok pratik oluyor. Tarifin sonuna ekledim ama buradan da bir daha yazayım. Sütle ya da yoğurtla nasıl yaparsanız yapın lor peyniri yaptığınızda süzülen o kıymetli suyu sakın atmayın. Ekmek ya da hamur işi yaparken kullanın, çorbalara ekleyin. Özellikle küçük çocuğunuz varsa ev yapımı lor peynirini sofranızdan eksik etmeyin. Şimdiden afiyet olsun.

 

Taze otlu lor peyniri tarifi (yoğurtla)

Malzemeler:

  • 1 kg yoğurt
  • 1 çorba kaşığı elma sirkesi
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 4-5 dal dereotu
  • 4-5 dal maydanoz

 

 

Hazırlanışı:

Yoğurdu suyuyla birlikte altı kalın bir tencere içine alın ve orta ateşte pişirmeye başlayın.

Kaynamaya başlayınca tuz ve sirkeyi ekleyin, iyice karıştırın.

 

Fotoğrafta gördüğünüz gibi pıhtılaşmaya başlayınca altını kapatın.

 

İçine incecik doğradığınız taze otları ekleyip, karıştın. Üzerine temiz bir mutfak bezi örterek soğuyana kadar bekletin.

 

Tel süzgeçin içine ince bir bez veya tülbent örtün ve suyunu süzün.

 

Lor peynirini örttüğünüz bezle üzerini de kapatın ve bir ağırlık koyarak suyunun iyice süzülmesini bekleyin. Süzme işlemi sırasında fotoğrafta gördüğünüz gibi süzülen suyu bir kap içinde toplayın ve ekmek ya da herhangi bir hamur işinde ya da çorbalarda su yerine kullanın.

Hazır lor yapmışken şimdi kabak çiçeğinin tam mevsimi. Hazır taze otlu lor yapmışken, karidesli lor peynirli kabak çiçeği dolması tarifimi denemenizi mutlaka tavsiye ederim.   Haziran 2017

 

Dikkat edelim!

  • Hava ya da mutfak ısısı fazlaysa ekşime yapmaması için süzme sırasında buzdolabında bekletin.
  • Hazır olan otlu lor peynirini suyunu iyice süzdükten sonra kapaklı bir kaseye alın ve buzdolabında saklayın. Tuz oranı düşük olduğu için 3 gün içinde tüketin. Dilerseniz tuz oranını biraz daha arttırabilirsiniz. Ama yine de 3-4 günden fazla bekletmeden kullanın.
  • Bir kilogram yoğurttan gördüğünüz kadar lor peyniri çıkmakta.

 

Maydanoz ya da dereotu kullanmadan klasik lor peyniri tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bahçede Haziran... Muhteşem renkli zarif çiçekleriyle ortancalarım.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Ebem köftesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
  • Ev yapımı yoğurt tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
  • Ev yapımı tereyağı tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

 


Yorumlar   

#6 dokuzuncubulut 06-04-2020 04:39
Ebruu- Öncelikl çok teşekkür ederim, çok naziksiniz. Daha önce hiç denemedim, saklamak ne kadar doğru olur öğrenip, sizinle paylaşayım.
#5 ebruu 05-04-2020 09:55
Merhaba Aslı hanım. Tarifleriniz de siteniz de çok iç açıcı.Ufaklıkla rım için lor peyniri yapıyorum sık sık.Peynir altı suyunu dondurarak saklayabilir miyim acaba?
#4 dokuzuncubulut 07-11-2018 08:54
Yuliya- Beğendiğinize çok mutlu oldum. Ellerinize sağlık olsun :) Peynir altı suyu en çok 3-4 gün dayanır. Tuzu fazla olduğu için belki bir güb daha fazla. Bir kaşık içip tadına bakın, bozulma varsa kullanmayın.
#3 Yuliya 06-11-2018 07:56
Aslı Hanım, geçen gün sizin tarifinize göre lor peyniri yaptım. Kullandığım yoğurt miktarı da çok olduğu için belirttiğiniz gibi tuzunu bir tık fazla koydum. Lor peynirim muhteşem oldu, tarif için çok teşekkürler. Bir sorum var; pancar kvass tarifinizi deneyeceğim, peynir altı suyu kaç gün dayanır? (Kapağı kapalı bir cam kavanozda buzdolabında duruyor süzdüğümden beri. Tabi bir de tuz oranı normalden biraz daha fazla.)
#2 dokuzuncubulut 14-09-2017 10:14
Semak- Sizin de elinize sağlık olsun. Küçük buzdolabı poşetlerine koyarak saklayabilirsin iz. Bebek loru tarifimde de yazdım nasıl saklamalı diye. Afiyet olsun.
#1 Semak 11-09-2017 20:46
Merhaba çok güzel tarifleriniz var beğenerek tarif ediyorum ,bir sorum olacaktı 3-4 günde bitiremeyenler için buzdolabında muhafaza edebilirmiyiz .kullanacağımız kadarını buzdolabı poşetlerine koysak ayrı ayrı parçalar halinde tüketsek nasıl olur?
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.