Ev yapımı siyah zeytin/ sele zeytini

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Siyah zeytin veya sele zeytini evde yapılacak en kolay ve zahmetsiz zeytindir. Yeşil zeytin gibi, kırmak, çizmek, her gün suyunu değiştirmek yok. Ben zeytinlerimi kendi bahçemden ya da komşularımın zeytinliklerinden, kendi ellerimle topladığım zeytinlerle kuruyorum.

Satın aldığınız siyah zeytinler küçük çekirdekli ve etli olsun. Yoksa olgunlaşma sırasında kurur, yumuşaklığını kaybeder. Kurmadan önce zeytinleri iyice kontrol edin, çürük, bereli zeytinleri ayırın. Yıkadıktan sonra suyunu iyice süzdürüp, kurutun. Bir de sofralık tuz değil mutlaka salamura tuzu kullanın. Sele zeytin, normalde selelerde kurulur. Olgunlaşma sürecinde acı suyu seleden süzülerek akar gider. Evde seleler içinde bekletemeyeceğimiz için ben suyunu dışarıya bırakacak bez torba içinde kuruyorum. Buraya kadar anlaştıysak, Balıkesirli (en güzel sele zeytini memleketi) olan ailemin usulüyle neredeyse otuz yıldır kurduğum sele zeytin tarifine geçeyim. Eğer bu şekilde kurmam derseniz, kavanozda siyah zeytin tarifini de ekledim. Hangisini tercih ederseniz, karar sizin. Şimdiden kolay gelsin.

 

Bu sene aşırı kurak geçen yaz yüzünden bahçedeki iki ağacımdan ancak bu kadar zeytin toplayabildim. Siyah zeytin çok az olduğu için kavanozda kurdum. Ama her zaman tercihim bez torba içinde kurulan zeytindir. Komşumun zeytinliğinden toplayacağım siyah zeytinlerle bez torba içinde kurup onun da fotoğraflarını paylaşacağım bir iki gün içinde.

 

Ev yapımı sele zeytin tarifi

Malzemeler:

  • 2 kg siyah zeytin
  • 1 su bardağı salamura tuzu
  • 1 adet bez torba

 

Hazırlanışı:

Suyunu dışarıya bırakacak her türlü bez torba kullanabilirsiniz. Torbanın zeytinleri rahat rahat alacak, içinde sallayabileceğiniz büyüklükte olması yeterli. Kasım ayının ikinci haftasından itibaren siyah (sele) zeytin kurabilirsiniz.

  • Bez torba içine bir kat zeytin, bir kat tuz olacak şekilde bütün malzemeyi paylaştırın.
  • Bir tepsi içine bir süzgeç (mesela makarna süzgeçi) koyun. Süzgeçin içine zeytin kurduğunuz torbayı koyun. Böylece zeytinin suyu tepsiye akacak. Su miktarı arttıkça tepsideki suyu boşaltın. Kurduğunuz zeytini balkon ya da benzeri bir yere koyun. Her gün ya da iki günde bir çuvalı sallayarak zeytinleri karıştırın. Dilerseniz üzerine bir ağırlık koyabilirsiniz. Ben koymuyorum.
  • Zeytinler olgunlaşmaya başladıkça altından damla damla acı suyunu bırakacak. 15-20 gün sonra tadına bakmaya başlayın. (Bu süre istediğiniz tatlılığa gelinceye kadar devam eder.) Bu şekilde kurulan sele zeytin çabuk olgunlaşır. İstediğiniz tatlılığa gelince iri delikli bir süzgeçten geçirerek fazla tuzundan arındırın. Bu aşamadan sonra aşağıda paylaştığım iki şekilde saklayabilirsiniz.

Dondurucuda saklama; Hazır olan sele zeytinleri isterseniz porsiyonluk olarak ayırıp, kilitli buzdolabı poşetine koyun ve derin dondurucuya kaldırın. Kullanmadan önce çözdürün. Bir tane yiyip tuzunu kontrol edin. Tuzlu gelirse suda bekletip tuzunu azaltabilirsiniz. Servis kasesine alın üzerine zeytinyağı gezdirin, bir iki limon dilimi ekleyerek servis edin.

Kavanozlayarak saklama; Hazır olan zeytinleri kavanozlara paylaştırın. Çok az zeytin yağı (bir çorba kaşığı kadar) ekleyin, sallayarak karıştırın, kavanozu kapatın. İster buzdolabında, ister serin ve karanlık bir yerde saklayın.   Kasım 2018

Bez torba içinde kurulan zeytin de tuzu biraz daha fazla kullanmanızın hiç bir sakıncası yok.

Bez torba olarak suyunu dışarı bırakabilecek incelikte torba kullanılmalı. Çuval ya da benzeri, toz şeker, un çuvalı gibi torbalarda kullanabilirsiniz.


 

Kavanozda siyah zeytin tarifi

Malzemeler:

  • 1 kg siyah zeytin
  • 1 çay bardağı salamura tuzu
  • 1 adet kavanoz

 

Hazırlanışı:

  • Zeytinlerin üzerinde iki parmak boşluk kalacak şekilde, steril edilmiş bir kavanoz tercih edin.
  • Kavanoz içine bir kat zeytin bir kat tuz olacak şekilde siyah zeytinleri yerleştirin. Kavanozun kapağını kapatın. Serin ve karanlık bir yere kaldırın.
  • Her gün kavanozu sallayın. Bir hafta sonra içinde biriken suyunu süzün tekrar kapatın ve her gün sallamaya devam edin. İçinde su biriktikçe dökün. 20-25 gün sonra tadına bakın acılığı gittiyse (ya da gidene kadar aynı şekilde bekletmeye devam edin) süzgeçten geçirin. Temiz kavanozlara paylaştırın. İçine çok az (1 çorba kaşığı gibi) zeytinyağı ekleyin, sallayarak karıştırın, kavanozu kapatın. Serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.

Ev yapımı elma ve üzüm sirkesi tariflerini buradan okuyabilirsiniz.

 

Evde kırma yeşil zeytin yapımını buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Alenazik/ Alinazik tarifimi buradan okuyun.
  • Kaburgalı lahana sarması tarifimi buradan okuyun.
  • Etli siyez bulgur pilavı tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#4 seleni 22-12-2019 06:50
seleni- Elinize sağlık olsun.
#3 seleni 21-12-2019 07:58
Merhabalar, geçen yıl ilk defa yaptım, bozulur diye iki kilo denemiştim. Çok güzel oldular. Bu sene 5-6 kilo kadar yaptım. Tarif için çok teşekkür ederim.
#2 dokuzuncubulut 21-12-2019 07:54
Nigar Tiftik- Öncelikle çok üzüldüm. Genelde çok olan birşey değildir. Zeytinler ıslak kalmış olabilir. Bulunduğu ortam çok sıcak olabilir. İlk aklıma gelen bunlar. 5 ltlik iki kavonoz yaptım, pırıl pırıllar. Kavanozları hiç kontrol etmediniz mi bu arada? Çünkü her gün sallayarak tuzu karıştırmanız gerekiyordu. Torbadaki zeytinlerinde nemden uzak olması gerekir. Her gün kontorl edeceğiniz için başında yakalanırdı aslında. Belki zeytinler sağlıklı değildi. Bu sene zeytinlerde çok kurt var. Bahçedeki ağaçtan 30 kilo kadar zeytin topladık, ancak 6-7 kilosu kurtsuz çıktı.
#1 NigarTiftik 21-12-2019 07:15
Aslı hanım merhaba, bu sene ilk defa bahçemizin zeytinlerinden siyah zeytin kurdum. Sizin tariflerinizi esas aldım. Bir kısmını kavanozda, bir kısmını da torbada yaptım. 25 gün oldu. Kavanozlardan biri tamamen küflenmiş. Torbadaki zeytinlerin bir kaçında da beyazlama gördüm:( Neden olabilir? Steril etmiştim kavanozları vs. Ortam mı uygun değil acaba, sıcaklık, nem vs. Yardımcı olursanız çok sevinirim.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.