Fırınlanmış şekersiz erik marmelatı

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Bu yıl bahçemdeki anjelik erik ağacım çoşunca (nasıl mutluyum:)), komşularımla paylaşsam da baktım yine de bitecek gibi değil, erikleri kış için saklama derdine düştüm. Evde reçel ve marmelatta çok fazla tüketmeyince yaz boyunca sorbe ve dondurma ile bolca erikli kek yapılacak belli oldu. İlk olarak harika bir erikli kek (mutlaka deneyin derim) tarifi paylaştım ki, en çok denenen tariflerim arasına girdi bile. Şimdi de yapımı çok ama çok kolay olan şekersiz erik marmelatı tarifini paylaşacağım. Sadece bir fırın kabı kirleterek, fırın dışında hiç pişirme yapmadan, rengini bozmadan ve lezzetini kaçırmadan, kabuklarını atmadan nefis bir marmelat oluyor. En olgun, tatlı eriklerle yaptığım marmelatta hiç şeker ve türevlerini kullanmadım. Tek sıkıntım sadece meyve ile hazırladığım erik marmelatını kış boyu bozulmadan saklamaktı. Burada da imdadıma gıda mühendisi arkadaşım, sevgili Tuğba Bayburtluoğlu (makarnalütfen.com) imdadıma yetişiverdi ve pastörize edersem bozulmadan saklayabileceğimi söyledi. Pastörize ederek bu sorundan da kurtulduysam, şimdi bolca  marmelat yapma zamanı. Yaptığım marmelatı sorbe yapımında, dondurma  yapımında kullandığım gibi biraz su ya da soda ile karıştırarak harika içecekler de yapıyorum. Bir de içinde kullandığım tarçın konusuna değineyim. Tarçın yakışıyor. Ama aroması çok baskın olduğu için neredeyse bir çubuğun dörtte birini kullandım. Eğer çok sevdiğiniz bir tat değilse hiç kullanmayın. Yerine vanilya çubuğu ekleyebilirsiniz ki birkaç kavanoz da vanilyalı erik marmelatı yaptım. O da ayrı güzel oldu. Bu kadar bilgiden sonra sizlere de, bana da özellikle çocuklu annelere, şekersiz marlemattan bolca yapıp tadını çıkarmak kaldı. Bir de denemeden önce tarifi dikkatle okumanızı rica edeceğim. Biraz mayhoş erikler için, şekerle tatlandırmak yerine sağlıklı başka seçenekler de paylaştım. Şimdiden afiyet olsun.

 

Fırınlanmış şekersiz erik marmelatı tarifi 

Şekersiz anjelik erik marmelatı tarifi / Şekersiz mürdüm eriği marmelatı tarifi

Malzemeler:

  • 2 kg olgun anjelik erik / ya da mürdüm eriği
  • 1/2 limon suyu
  • 2 adet defne yaprağı
  • 3-4 adet kakule
  • 1/4 çubuk tarçın (istenirse)
  • 1 adet vanilya çubuğu (istenirse)

 

 

Hazırlanışı:

  • Çukur bir fırın tepsisine, ikiye bölüp, çekirdeklerini çıkardığınız erikleri yerleştirin. İçine, 2 adet defne yaprağı, 3-4 adet kakule (kabuğunu kırıp tanelerini ekleyin) ve tarçın çubuğunu (istenirse) ekleyin. Limon suyunu da ekleyerek önceden 200 derecede ısıtılmış fırında erikler yumuşayıp suyunu bırakana kadar pişirin (yaklaşık yarım saat gibi).
  • Erikler iyice yumuşayınca, fırından çıkarın ve yaklaşık 5 dakika kadar soğumaya bırakın.
  • İçinden defne yapraklarını, kullandıysanız tarçın çubuğunu çıkarın.
  • Aynı kabın içinde el blenderı ile pürüzsüz olana kadar çekin. Kabukları ile çektiğimiz için kıvamı çok iyi oluyor.

 

Fırından çıkıp, aynı kap içinde kabuklarıyla birlikte püre haline getirilmiş erikler. Hepsi bu kadar...

 

  • Hemen kıvamına ve tadına bakın. Herşey istediğiniz gibiyse şekersiz erik marmelatını saklamak için kavanozlayabilirsiniz.
  • Sıcak olarak steril edilmiş kavanozlara paylaştırın ve kapaklarını (mutlaka yeni kapak) sıkıca kapatarak pastörize edin. İçinde şeker olmadığından uzun süre dayanması için aşağıda tarifini paylaştığım gibi pastörize ederek saklamak doğru olacaktır.
  • Kullandığınız erik çok tatlı değilse fırınlarken içine 1 ya da 1/2 su bardağı organik kuru üzüm ya da kuru erik ekleyin. Bu marmelatı doğal olarak tatlandıracaktır.
  • Veya eriklerin içine, bir-iki salkım taze kara üzüm (taneleyerek) veya bir kaç adet tatlı elma (çekirdekleri çıkarılmış, dilimlenmiş olarak) ilave ederek marmelatı yine doğal olarak tatlandırabilirsiniz. Bu şekilde marmelata farklı bir aroma da katmış olursunuz.
  • Yaptınız, sakladınız kışın kullanırken 'tadı sevdiğimden az oldu' derseniz, yiyeceğiniz kadarını bir kaseye alın ve biraz balla karıştırıp tatlandırın.
  • Fırınlanmış erik marmelatını her türlü kek, kurabiye, tart ve cheesecake, muhallebi, sorbe ve dondurma tarifinde kullanabilirsiniz. O yüzden mevsiminde bolca yapıp, kışın tadını çıkarın.
  • Fermente acı biber reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.
  • Chia tohumlu probiyotik reçel tarifimi buradan okuyabilirsiniz.    Temmuz 2018

Doğru kavanoz kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın.

RİCA; Buradan bir ricada bulunmak istiyorum. Tariflerimi sadece bloğumdan paylaşıyorum. Sosyal medya hesaplarımdan tanıtımını yapar, bloğuma link veririm, tarifimi oradan yazarak paylaşmam. Deneyip, paylaşan arkadaşlarımdan tariflerimi kopyalarak IG ya da Facebook sayfalarından paylaşmamalarını rica ediyorum. Alıntı yaparak bloglarınızdan paylaşabilirsiniz, bundan çok mutlu olurum. Göstereceğiniz anlayışa şimdiden çok teşekkür ederim.

 

Kış boyu kullanmak için, pastörize ettiğim erik marmelatları.

 

Pastörizasyon yapımı:

  • Reçel veya marmelat dolu kavanozları sıkıca kapattıktan sonra, pastörize etmek için, altına bez konulmuş (kaynama sırasında ses çıkarmaması ya da çatlamaması için) derin bir tencerinin içine kapakları yukarıya gelecek şekilde dizin.
  • Üzerlerine 4-5 parmak geçinceye kadar oda sıcaklığında su doldurun, ateşe koyun ve kaynamaya bırakın.
  • Tenceredeki su kaynadıktan sonra, ateşi kısarak saate bakın. Suyun kaynamasını durdurmamak şartı ile 15-30 dakika kaynatarak pastörize edin. Bu süre 15 dakikadan az olmasın.
  • Eğer kap içindeki suyun kaynatılması bundan daha kısa bir sürede yapılacak olursa o zaman ısı, kavanozun iç kısmına ulaşmayacağından, pastörize sırasında zararlı mikroorganizmaların tamamı ölmez ve canlı kalanlar zamanla üreyerek konserveyi bozarlar. Onun için pastörize yapılacak kaptaki suyun kaynatılması hafif ateşte ve yavaş olarak yapılmalıdır.
  • Pastörizasyonun sonunda tencereyi ateşten alın, içindeki kaynar suyun bir kısmını dökün. Kavanozları kuru bir bezle tutarak tezgaha alın.
  • Pastörizesi tamamlanan kavanozları tezgaha aralıklı olarak dizin ve yavaş yavaş oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Çabuk soğumaları için üzerlerine asla soğuk su dökmeyin ya da soğuk su içine koymayın.
  • Oda sıcaklığında iyice soğuyan kavanozları, temiz bir bezle sildikten sonra kapaklarının içeriye doğru iyi çökük olup olmadığını kontrol edin. Kapaklar içeriye doğru iyi çökmüşse kavanozlar içerisinde iyi vakum oluşmuş demektir.
  • Her türlü reçel, marmelat, domates püresi vb. gıdaları bu şekilde pastörize ederek saklayabilirsiniz.

 

Fırında pişip, kabuklarıyla birlikte çekilmiş erik marmelatının rengi ve kıvamı çok güzel oluyor.

 

Dikkat edelim!

  • Mutlaka derin bir tepsi kullanın. Pişme sırasında kaynadığı için taşma yapıp fırırnın içine dökülebilir.
  • Anjelik erik yerine mürdüm eriği ya da herhangi bir cins tatlı kırmızı erik kullanabilirsiniz.
  • Tarçın tadı çok baskın oluyor, çok az kullanabilir ya da hiç kullanmayabilirsiniz. Ben tarçın çok sevdiğim halde, çok çok az kullandım. Eser miktarda hissediliyor benim için güzel bir aroma oldu. Çok tarçın sevmiyorsanız kullanmayın, aroması çok öne çıkıyor. O yüzden tarçın çubuğunu istenirse diye paylaştım.
  • Tarçın yerine bir adet vanilya çubuğu da (uzunlamasına ikiye kesin, içinden çekirdeklerini çıkarın ve eriklerin içine ekleyin) kullanabilirsiniz.  

 

Her lokması ayrı lezzetli anjelik erikli kek,tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Erik marmelatından yaptığım ipek dokulu erikli sorbe tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Güneşte çektirilmiş nefis vişne reçeli tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Vişne likörü tarifimi buradan okuyun.
  • Limon kreması (loru) tarifimi buradan okuyun.
  • Çikolatalı kurabiye tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#18 dokuzuncubulut 23-08-2021 05:22
Niyal- Çok mutlu oldum beğendiğinize, ellerinize emeklerinize sağlık olsun.
#17 Niyal 11-08-2021 10:39
Geçen yaz kakule ve tarçın koymadan yaptım. Şahane oldu. Bu yıl da mutlaka yapacağım. Başka şekersiz marmelat tarifleri verseniz süper olur. Teşekkürler
#16 dokuzuncubulut 24-07-2021 04:27
Gizemcannn- Olur tabii, kolay gelsin.
#15 Gizemcann 22-07-2021 12:57
Selam:) Kavanozlama işlemi yapmak yerine buzluğa atsak olur mu? Ben daha çok sulandırıp içmek için yapacağım bu tarifi, buzluktan çıkarıp buz gibi içmek nasıl fikir?
#14 dokuzuncubulut 24-09-2020 05:19
Öznur Konik- Elinize sağlık olsun. Hep birlikte öğreniyoruz, sevgiler.
#13 Öznur Konik 22-09-2020 20:58
Muhteşem ve sağlıklı, teşekkür ederim. Bu tekniği şeftali ile denedim ve gayet lezzetli oldu. Şimdiye kadar boşuna şeker kullanmışız. Öğrenmeye devam...
#12 dokuzuncubulut 19-08-2020 16:24
Müzeyyen Özkan- Öncelikle elinize sağlık olsun. Şekersiz olduğu için eğer pastörize etmezseniz, buzdolabında en fazla bir hafta dayanır. pastörize edilmiş kavanozları oda ısısında 2 yıl bekletebilirsin iz bozulmaz. Ama açtıktan sonra buzdolabında saklayın ve bir hafta içinde tüketin. Aynı özelliklerdeki meyveleri saklayabilirsin iz.
#11 Müzeyyen Özkan 19-08-2020 14:37
Merhaba, öncelikle blogunuzu severek takip ettiğimi belirtmek isterim. Geçen yıl tarifinizle yaptığım şekersiz erik bu mevsime kadar mis gibi kaldı. Pastörize etmeme rağmen buzdolabında saklamıştım. Pastörize yaptıktan donra normal dolapta( oda ısısında) saklayabilirmiy iz? Şekersiz olunca tereddüt ettim. Diğer meyveleride şekersiz saklsyabilirmiy iz?Sevgiler
#10 dokuzuncubulut 21-07-2020 16:25
Pınar Ünen- Elinize emeğinize sağlık olsun :)
#9 PINAR ÜNEN 20-07-2020 20:14
evde olgun erikler vardı, ne yapabilirim diye düşünürken tarifinizi gördüm. azıcık tadına baktım, galiba nefis oldu. kokusu çok güzeldi. pastorize işlemini de yaptım. teşekkürler.
#8 dokuzuncubulut 01-07-2019 05:24
Ödül- Kakuleyi sadece aroma vermek için kullanıyorum, sevmiyorsanız kullanmayın. Seviyorsanız çok az miktarda karanfil olabilir.
#7 Ödül 29-06-2019 13:11
Kakule yerine ne olur?
#6 dokuzuncubulut 02-09-2018 12:08
Kubi- Defne yaprağı şart değil, sadece aroma için. Pastörize etme yazısında detaylı pişirme yazılı. Oradan tekrar okuyabilirseniz daha doğru olur. Elinize sağlık olsun...
#5 Kubi 31-08-2018 22:07
Merhabalar ben bu sekilde erikleri firinladim defne yapragim vardi ama eklemedim sorun olur mu? Bi de pastörizasyonu yarin yapacagim tencereyi ocaga koyduğumuz zaman ates nasil olmali orta mi dusuk mu? Tesekkut ederim
#4 dokuzuncubulut 16-07-2018 07:41
Duru- Harikasınız. Şekersiz olunca böyle yeniyor, ellerinize sağlık olsun.
#3 dokuzuncubulut 16-07-2018 07:40
Hatice- Çok mutlu oldum, ellerinize sağlık olsun.
#2 Duru 14-07-2018 06:25
Bayıldım... Bir kavanoz marmelatı kızımla birlikte yadik bitirdik. Şimdi yine erik almaya gidiyorum. Çok teşekkür ederim paylaştığınız için.
#1 Hatice 10-07-2018 07:34
Şimdiye kadar yaptığım en kolay ve lezzetli marmelat oldu. Şekersiz olduğu için çocuklarıma da gönül rahatlığıyla yedireceğim. Çok teşekkür ederim.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.