Nane likörü

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Her türlü meyveden likör yapmayı seviyorum. Likörün yapımı kolay, beklemesi heyecan verici. Ve sonuçta mükemmel lezzeti yakalamaya çalışmakta çok çok keyifli. Likörlerim, sizlerin de en çok denediği tariflerin başında geliyor biliyorum. Bu sene bahçede bolca mentollü nane yetişince ilk defa en klasik likörlerden olan nane likörü de denedim. Nasıl oldu derseniz, ben çok sevdim. Umarım sizler de seversiniz. Nane likörünü kahve yanında ikram etmenin yanı sıra şu benim meşhur naneli çikolata dolgulu kurabiyemi yaparken de kullanıyorum. Hadi bakalım şimdi deneme sırası sizde.

 

Nane likörü tarifi

Malzemeler:

  • 2 su bardağı taze nane yaprağı
  • 2 su bardağı votka
  • Steril edilmiş kavanoz

      Basit şurup için;

  • 2 bardak su
  • 1 bardak şeker
  • 1 çorba kaşığı limon suyu
  • Yeşil gıda boyası (istenirse)

 

Önemli püf noktası!

Likör yapımına başlamadan önce paylaşmam gereken önemli bir bilgi var. Aşağıda fotoğraflarını da paylaşarak daha anlaşılır olmasına gayret ettim. Öncelikle söylemem gereken şey, nane likörü alkol içinde beklerken ve ilk süzüldüğü anda bildiğimiz yeşil renkte oluyor. Ama hava ile temasa geçtiğinde o yeşil renk, zeytinyağı rengine dönüşüyor. Aslında nane likörünün orijinal rengi bu, yeşil değil. Peki satılanlar nasıl yeşil derseniz, o güzel yeşil rengi gıda boyası veriyor (aşağıdaki fotoğraf). Ben de likörü hazırladıktan sonra çok az bir bölümünü bir kaç damla (bu miktar, elinizdeki sıvının miktarına göre değişir. O yüzden bir damla damlatın karıştırın, sonra bu şekilde istediğiniz renge ulaşana kadar devam edin.) sıvı gıda boyası ile renklendirdim ki aradaki farkı size göstereyim diye. Ama benim tercihim doğal rengiyle kullanmak, ben o şekilde şişeledim. Siz nasıl isterseniz öyle hazırlayıp, saklayabilirsiniz. Bir de votka oranı  var. Şimdi kullandığınız kavanoz büyüklüğüne göre değişir. Ölçü olarak nanelerin üzerini örtecek miktarda olması gerekiyor. Çok küçük bir kavanoz kullanırsanız daha  az, büyük kavanoz kullanırsanız daha fazla olabilir. Marka olarak piyasa da satılan yerli, yabancı herhangi bir marka votka tercih edebilisiniz. Bu aşamadan sonra artık likör tarifine geçebiliriz.

 

Sol kadehteki orijinal nane likörü rengi, diğer kadeh likörün gıda boyası ile renklendirilmiş hali.

 

 

Hazırlanışı:

  • Taze nanenin saplarını atın, sadece yapraklarını ayırın. Nane yapraklarını yıkayın ve tamamen suyu gidene kadar kurutun.
  • Nane yapraklarını bir kavanoza (ya da şişeye) yerleştirin ve bir tahta kaşıkla bastırın. İçine votkayı ekleyin ve iyice karıştırın.
  • Kavanozu bir ay boyunca güneş ışığından uzak serin bir yerde saklayın. Nane yapraklarını haftada en az bir kez sallayarak karıştırın.
  • Basit Şurup hazırlama ve ekleme; Bir sos tenceresinde 2 su bardağı suyu kaynatın. Şekeri ekleyin ve tamamen çözülene kadar karıştırın. İçine 1 çorba kaşığı limon suyu ekleyin. Basit şurup artık hazır, soğumaya bırakın.

 

 

  • Bir ay boyunca alkolde beklettiğiniz naneleri büyükçe bir sürahi içine süzün. Önce tel bir süzgeçten geçirin nane yapraklarını ayırın. Sonra birkaç kat yapılmış tülbentten, birkaç kere geçirerek süzün. Rengi billur gibi tortusuz olana kadar. Soğuyan basit şurubunu süzdüğünüz nane özütünün içine ekleyin, karıştırın. Tadına bakın. Şekeri ya da alkol oranı fazla gelirse temiz içme suyu ekleyerek lezzetini damak tadınıza göre ayarlayın.
  • Rengine siz karar vereceksiniz. Ya benim gibi orijinal renginde kullanacak, ya da gıda boyası ile (yukarıda yazdığım gibi) renklendirip, güzel yeşil rengi elde edeceksiniz.
  • Tadına, alkol oranına ve rengine tamam dediğiniz noktada içmeye hazır nane likörünü şişeleyerek saklayın. Bütün likörlerde olduğu gibi birkaç ay dinlendirip içerseniz çok daha lezzetli olacaktır.   Ağustos 2018

Limon likörü (limoncello) tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

En çok denenen ve en çok sevilen vişne likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Kış aylarının vazgeçilmezi narenciye likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bahçemde yetiştirdiğim mentollü naneler. Likörde bunları kullandım, siz normal nane kullanabilirsiniz.

 

İki farklı tarifle hazırladığım, nefis şeftalili buzlu çay tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Ebem köftesi tarifimi buradan okuyun.
  • Çalkama tarifimi buradan okuyun.
  • San Sebastian cheesecake tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#17 dokuzuncubulut 08-10-2021 07:14
Veli- Elinize sağlık olsun.
#16 Veli 07-10-2021 11:39
Ben hazırladığım nane alkol karışımını 4ay bekleyerek yaptım.. Sonucu sizle paylaşacağım.
#15 dokuzuncubulut 11-03-2021 05:54
Yunus Özkur- Öncelikle elinize sağlık olsun. Tam olarak ne sorduğunuzu anlayamadım.
#14 Yunus Özkur 09-03-2021 22:16
Nane likörü yaptım alkolmetreyi koyunca yüzde 2 alkol gösteriyor tadı belki 40 50 volümlük oldu ama sınır oldum neden ölmüyor şekerden dolayımı acaba
#13 dokuzuncubulut 23-10-2020 07:25
Deniz kaptanoğlu- Çok teşekkür ederim. Sizin de elinize sağlık olsun :)
#12 Deniz Kaptanoğlu 19-10-2020 08:27
Naneyi evde kendim yetiştiriyorum, yıkayınca sanki özelliği gidiyor. Toz ya da ilaç da olmadığı için olduğu gibi kullanıyorum
#11 Deniz Kaptanoğlu 19-10-2020 08:24
Blogunuzu da , instagram hesabınızıda çok büyük bir keyifle takip ediyorum. Tarifleriniz kolay ve anlaşılır, teşekkürler
#10 dokuzuncubulut 09-08-2020 04:33
Mervek- Bozulma riski olur. Kolay gelsin.
#9 Mervek 07-08-2020 11:16
Merhaba. Nanenin neden tamamen kurutulması gerekiyor? Nemli kaldıysa bozulur mu?
#8 dokuzuncubulut 16-06-2020 04:38
Reçel_06- ellerinize sağlık olsun :)
#7 Recel _06 13-06-2020 17:47
Her tarfinize ayrı hayranım. Ellerinize sağlık. Bende vişne likörünü deneyip bayılmışım. Bu yıl yine yapacağım.
#6 dokuzuncubulut 20-08-2019 05:03
Derya Evren- Öncelikle elinize sağlık olsun. Biraz daha alkol ya da su ile seyreltebilirsi niz. Afiyet olsun :)
#5 Derya Evren 16-08-2019 14:07
Merhaba öncelikle tarifleriniz için teşekkürler emeğinize sağlık.Nane liköürünüzü denedim fakat damak tadıma göre çok tatlı oldu.Nasıl seyreltebilirim acaba?
#4 dokuzuncubulut 23-05-2019 06:09
Elinize, emeğinize sağlık olsun.
#3 Baharb 22-05-2019 14:09
Geçen sene denedim tadı damağımızda kaldı. Bu yıl tekrar deneyeceğim. Sevgiler.
#2 dokuzuncubulut 23-04-2019 05:50
Özgür Sarıkaya- kullanaılabilir tabii. Ama saf alkolün derecesi çok yüksek verdiğim ölçünün yarısı kadar kullanmak gerekir. Daha önce saf alokol kullandıysanız oranını ayarlayıp kullanabilirsin iz. Kolay gelsin.
#1 Özgür Sarıkaya 21-04-2019 08:57
Merhaba. Tariflerinizde votka ya da konyak yerine saf alkol kullanılamaz mı?
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.