Lakto fermente / probiyotik salatalık turşusu

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Mide dostu turşu lakto fermente turşu. Probiyotik turşular lezzetlerinin yanında sebzelerin tüketebileceğiniz en sağlıklı hali. Suyunu bile şifa niyetine içecek kadar. Mevsiminde küçük kavanozlara çeşit çeşit yapın. Her türlü sebzeyle probiyotik turşu (lakto fermente) hazırlayabilirsiniz. Açtıktan sonra buzdolabında saklamak gerektiği için küçük kavanozlar tercih ediyorum. Hem açtığınız turşu da taze taze çabucak yenip bitmiş oluyor. Bu hafta pazarda küçücük acurlar buldum. Onlarla iki kavanoz turşu yaptım. Ben biraz acı severim, içine iki üç adet acı biberi de dilim dilim doğrayarak ekledim. Salamura ölçüsünün dışında turşu da kullanacağınız her malzeme damak tadınıza kalmış. Tam mevsimi ben probiyotik turşularımı yapıp kaldırmaya başladım. Siz de ufak ufak başlayın derim. Bu arada dün tarladan bir kasa salçalık domates aldım. Bu defa kendi yöntemimle değil buradaki yöre halkının yaptığı gibi çiğden hazırlayacağım. Doğrayıp kavanozlara bastım, iki günde olgunlaştılar. Ardıdan suyunu süzdüm, süzgeçten geçirdim, tuzlayıp tepsilere koydum güneşte çeksin diye. Eğer güzel olursa domates salçası tarifimin altına bu yeni tarifi de ekleyeceğim. Sizlere de şimdiden kolay gelsin.

 

Lakto fermente / probiyotik salatalık (acur) turşusu tarifi

Malzemeler:

  • 1 kilo salatalık ya da acur
  • 8-10 adet asma yaprağı/ ya da vişne yaprağı
  • 8-10 diş sarımsak
  • 3-4 adet defne yaprağı
  • 3 dal kereviz sapı
  • 6-7 dal dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kişniş tohumu
  • 1 çay kaşığı tane karabiber

      Salamurası için;

  • 1 litre içme suyu
  • 60 gr kaya tuzu
  • 1/2 su bardağı peynir altı suyu  / ya da  yoğurt suyu / kefir altı suyu
  • 1/2 su bardağı eski turşu suyu (varsa)

 

 

Hazırlanışı:

  • Salamura suyu; Suyu kaynatın bir sürahiye dökün. Sıcakken içine tuzu ekleyin eriyene kadar karıştırın. Su soğuduktan sonra peynir altı suyu, kefir altı suyu ya da yoğurt suyunu (elinizde bu şekilde kurduğunuz turşudan sakladığınız turşu suyu varsa onu da ekleyin) ekleyin. Yoksa sadece peynir altı suyu ya da yoğurt suyu yeterli. Hepsini iyice karıştırıp bekletin.
  • Salatalıkları kürdanla bir iki yerinden delin. Çok iriyse dilimleyerek yapabilirsiniz. Ben bu defa küçücük acurlar bulup ayrıca onlarla da  yaptım. Acurları da sadece kürdanla bir iki yerinden delip kavanozlara yerleştirdim. Daha iri acurları dilimleyerek ya da iri parçalar halinde doğrayabilirsiniz.
  • Kavanozun dibine 1-2 tane asma ya da vişne yaprağı koyun. Üzerine acurları dizin, kullanıyorsanız acı biberleri de aralarına ekleyin.  Sarımsak dişlerini aralara ekleyerek yerleştirin. Defne yaprağı ve kereviz sapı ya da yaprağını koyun. Üzerine kişniş tohumu ve tane karabiber ekleyin. En üste yine bir ya da 2 adet asma yaprağı koyun. 
  • Hazırladığınız salamura suyunu sebzelerin üzerini örtene kadar dökün. Çöp şiş çubuğunu kavanozun içinde gezdirip havasını çıkarın. Kapağını sıkıştırmadan kapatın ve 24 saat bu şekilde mutfak tezgahında bekletin. Bu süre içinde içindeki havası çıkacak. Kapağını kapatıp birkaç saat beklettiğinizde sızıntı yapmıyorsa tamamdır. Sızıntı varsa biraz daha havasını çıkartın. 15 gün içinde lakto fermente acur/ salatalık turşusu yenmeye hazır hale gelir.
  • Probiyotik turşuyu açınca ya çok çok serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
  • TURŞULARDA TUZ ORANI; Lahana turşusu için tuz oranı 1 litre suya 40 gr kaya tuzu, yeşil domates, biber, bamya, fasulye için 1litre suya 50 gram gr kaya tuzu yeterli olur. Salatalık turşusu için verdiğim ölçü 60 gr tuz olmalı.  Ağustos 2017

Doğru kavanoz kapatma tekniği; Kavanoz kapağını önce kendinize doğru üç kere çevirin. Sonra saat yönünde bir kere çevirerek sıkıştırın.

Salçadan acı biber sosuna, közlenmiş patlıcanlı sostan, tarhanaya, baharatlı tuzlardan, kurutulmuş domatese ve elma sirkesine kadar daha fazla tarife kışa hazırlık dosyasından ulaşabilirsiniz. KIŞA HAZIRLIK dosyasını buradan okuyabilirsiniz.

 

 

Dikkat edelim!

  • Probiyotik turşu kurarken hijyen çok önemli. Yoksa faydalı bakteriler yerine zararlı bakteri üremesine sebep oluruz. Kavanozlar steril edilmeli ve kaynatılmış sıfır kapak kullanılmalı.    Yoğurt suyu kullanacaksanız tel süzgecin üzerine tülbent koyarak iyice süzün. Bu şekilde süzdükten sonra turşu suyuna ekleyin. Yoksa dibinde tortu bırakır. Bir önceki turşu suyunu da kullanacaksanız onu da aynı şekilde süzerek kullanın.
  • Peynir altı suyu için tarifi buradan okuyabilirsiniz.
  • Seviyorsanız içine birkaç tane acı kırmızı biber ya da yeşil biber ekleyin, çok yakışıyor.
  • Asma ya da vişne yaprağını turşunun çıtır çıtır olması için ekliyorum.
  • Sarımsak adedini damak tadınıza göre daha az ya da daha fazla kullanabilirsiniz.
  • Bu şekilde bütün sebzelerden turşu kurabilirsiniz.
  • Kişniş tohumu turşuya çok yakışıyor. Her turşuma bolca kullanırım. Daha önce denemediyseniz bir kavanozda mutlaka denemenizi tavsiye ederim.
  • Salamura suyunu 1 litre olarak ölçülendirdim. Daha fazla ya da az miktarda turşu kurarsanız verdiğim ölçüyle aynı oranlarda azaltıp çoğaltabilirsiniz salamura suyunu.
  • Probiyotik turşuyu açınca ya çok çok serin bir yerde ya da buzdolabında saklayın.
  • Turşu bitince, suyundan küçük boy bir kavanoz içinde buzdolabında saklayın. Yeni turşu kurarken maya olarak kullanmak için. Bu turşunun daha çabuk olgunlaşmasını sağlar. Yoksa kullanmayın.

 

 

Makarna Lütfen! markasının kurucusu, gıda mühendisi, sevgili Tuğba Hanım'ın 'Bilge Mutfağım' kitabında probiyotik turşu tarifimle yer almak büyük mutluluk. Gösterdiği incelikten ve güvenden dolayı kendisine çok teşekkür ederim. Kitapta; yemek pişirmeden, saklamaya, gıdaları korumadan, sağlıklı tariflere kadar çok geniş bir içerik var. Mutfak tezgahının üzerinde tutup, sevdiklerinize yemek hazırlarken aklınıza takılan her soruya cevap alacağınız, 'her evde mutlaka olmalı' diyeceğim bir kitap. Yolu açık olsun...

 

Bunlar da içine biraz havuç eklediğim kornişon turşusu. Turşu kurarken birbirine yakışan sebzeleri birlikte kullanabilirsiniz.

 

Kış aylarında bağışıklık sisteminizin koruyucusu probiyotik lahana ve havuç turşusunun tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Yapımı çok basit olan probiyotik içecek pancar kvass tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Kolay yaz turşusu tarifimi buradan okuyun.
  • Karnabahar brokoli turşusu tarifimi buradan okuyun.
  • Kuşkonmaz turşusu tarifimi buradan okuyun.

 

 


Yorumlar   

#43 dokuzuncubulut 01-10-2021 05:17
Aysen- Öncelikle elinize sağlık olsun. Sadece bir iki gün kapağını açık bırakmanız yeterli aslında. Öyle köpüklenmede olmaması gerekir. Tadında kokusunda bir değişiklik yoksa kapağını kapatın ve mutfak tezgahında bırakın. Eğer sızma yaparsa başka bir sorun var demektir. Sızme yapmıyorsa olmuştur. Açana kadar dışarıda srin bir yerde bekletmeniz yeterli, açtıktan sonra buzdolabında saklayın.
#42 Aysen 27-09-2021 17:59
Turşu kuruldu, köpüklenme başladı, suyu bulandı peki kac gün böyle beklemeli, sonrasında direkt dolaba mı kaldırılmalı, kuralı üç gün oldu hâlâ köpüklenme dvm.ediyor, kapağı açıp kefini temizliyorum, kac gün sonra kapağını sıkıp kaldırmam lazim
#41 dokuzuncubulut 17-09-2021 10:15
Merve Yüksel- Tabii ki kullanabilirsin iz. Kolay gelsin :)
#40 MerveYuksel 15-09-2021 10:33
Merhaba,
Tarif için teşekkürler. İlk defa turşu kuracağım. Asma yaprağı olarak bahçemizde mor kokulu üzüm asması var onun yapraklarından koparıp kullanabilir miyim?
#39 dokuzuncubulut 23-08-2021 05:27
Faruk- ikisi çok farklı içerik, bilemedim...
#38 Faruk 06-08-2021 02:37
Ben şalgam suyu yapıyorum içine mor havuç bulgur su ve tuz koyuyorum bu şekilde turşu yapılabilirmi
#37 Faruk 06-08-2021 02:35
İyi günler ben ilkkez probiyotik turşu yaptım salatalık tuz su birde eski probiyotik lahana turşusunun suyundan 1 yemek kaşığı koydum salatalıkların ucunu kesip iğneledim kavanozun dibinde beyaz tortu oldu suyuda bulanık ve kapaktan gaz çıkış sesi geliyor gaz çıkışının bittiği zaman mı turşu olmuş demektir
#36 dokuzuncubulut 26-10-2020 04:05
Hülya Uzun- Çok mutlu oldum, ellerinize sağlık. Afiyet şifa olsun :)
#35 Hülya Uzun 25-10-2020 11:29
Merhaba, sizin tarifinizle yaptığım herşey gibi turşumda çok güzel oldu.Çok teşekkür ederim.
#34 dokuzuncubulut 25-10-2020 06:39
Manolya sucu- Ellerinize sağlık olsun. Turşuyu kurunca içindeki gazı karıştırarak ve bir iki gün kapağını aralık bırakarak çıkarırsanız şişme yapmaz. Açtıktan sonra buzdolabında saklayın ya da çok serin bir yerde. Küçük kavanozlarda yapıp hızlı tüketin. Afiyet olsun :)
#33 Manolyasucu 23-10-2020 08:10
Merhaba.Tursumu n kapağı 15 günün sonu da hafif sismisti.Actim içi çıtır çıtır. Bu şişme fermantasyondan kaynaklı olarak normal mi acaba?Bir de actiktan sonra ne kadar süre bozulmadan kalabilir?
#32 dokuzuncubulut 09-07-2020 14:10
Metin Demirci- kapağı ilk bir iki gün sıkıştırmıyoruz gaz çıkışı olsun diye. O bittikten sonra kapatabilirsini z. Eğer ertesi gün, sızıntı olursa tekrar açın ve gazını çıkarın.
#31 Metin Demirci 08-07-2020 20:16
Tarifinizde bir yeri anlamadım: Son 15 gün fermantasyonu beklerken kapak sıkıştırılmış mı olacak yoksa bu süre içerisinde gaz çıkışı olursa diye gevşek kapak mı yapmalıyız?
#30 dokuzuncubulut 02-04-2020 05:40
BuketYılmaz- Evde yapılmış yoğurt suyu kullanbilirsini z. Kolay gelsin.
#29 Buket yilmaz 01-04-2020 12:40
Merhabalar, tariflerinizi severek okuyorum. Yalniz aklima takilan bir husus oldu, probiyotik tursu tarifi linkinizde yogurt suyunda ki bakterilerin dayaniksiz oldugunu bu yuzden kefir suyu kullanilmasi gerektigini belirtmissiniz. Bu tarifte ise yogurt suyu kullanilmis, netlestirmek acisindan her tur lakto fermente tursu yapabilmek icin yogurt suyu kullanmak uygun mudur? Yanitiniz ve emekleriniz icin simdiden tesekkur ederim. Sevgiler.
#28 dokuzuncubulut 29-10-2019 12:14
Banu- Kullanabilirsin iz tabii ki. Kolay gelsin :)
#27 Banu 29-10-2019 01:28
Merhaba, öncelikle tarifleriniz çok güzel, ellerinize sağlık. İnsanın hemen yapıp tadası geliyor. Salatalık turşumu sizin tarifinizle kurdum bile. bu lakto fermente turşu suyu ile yeşil domates turşusu yapabilirmiyiz diye sormak istiyordum. Bahçede çok fazla yeşil domates kaldı da ne yapabilirim bilemedim.
#26 dokuzuncubulut 22-10-2019 05:47
Esila- Öncelikle elinize sağlık olsun. Tam olarak benim tarifimle hazırlamamışsın ız sanırım. Normal de üzerinde öyle bir beyazlık olmaması lazım. Hava almış olabilir büyük ihtimalle. Çok ince bir tabakaysa asma yaprağıyla birlikte alıp temizleyin. Gerekirse biraz tuzlu su ilavesiyle tekrar yeni bir kapakla kapatın. Ama salatalıklara bakın bozulma, yumuşama olmamış olsun. Daha önce böyle bir sıkıntı yaşamadığım için ilk aklıma böyle bir çözüm geldi.
#25 Esila 21-10-2019 15:54
Merhabalar yaklasik bi hafta önce salatalık turşusu yaptım ama içine sadece su ve tuz koydum.Asma yaprağı koydum ama şimdi üstünde beyaz bir tabaka oluştu.Tursum bozulur mu sizce ne yapmalıyım?
#24 dokuzuncubulut 12-10-2019 05:20
Seher- Asma yaprağının koruyucu ve turşuya sertlik verme özelliği var. Yoksa kereviz yaprağı kullanın. Kolay gelsin.
#23 seher2 11-10-2019 10:52
Merhaba,
Asma yaprağı ya da kiraz yaprağı bulmazsak ne yapalım ?
#22 dokuzuncubulut 29-09-2019 05:28
Ayla- Eski turşu suyunuz yoksa yerine su kullanın. Eski turşu suyu turşunun çabuk olgunlaşmasını sağlar. Çöp şişi kavanozun içinde gezdimek sebzelerin arasında kalmış havayı çıkaraır. Özel bir karıştırma değil. Mutlaka olmuştur. Kolay gelsin.
#21 Ayla 28-09-2019 13:09
Merhaba,ilk kez denedim bu tarifinizi,o yüzden maya için turşu suyum yoktu,onun yerine yoğurt suyu ya da tuzlu suyun miktarında artırma yapmak gerekir mi?bir de çöp şişle hava almayı pek beceremedim hâlâ baloncuklar var içinde.var mı bir püf noktası:)24 saat dinlendirme süresinde çıkar umarım.
#20 dokuzuncubulut 03-09-2019 04:44
Sedef; Su oda sıcaklığında olacak. Asma yaprağının üstünü kapatana kadar su ekleyin. Kolay gelsin :)
#19 sedef 02-09-2019 10:55
Merhaba salamura suyunu sıcakken mi ekliyoruz salatalıkların üzerine acaba ? Teşekkürler tüm harika tarifleriniz için
#18 dokuzuncubulut 11-07-2019 03:43
Ayşegül- Evet, doğrudan güneş almayan bir yerde bekletebilirsin iz. Kolay gelsin.
#17 aysegul 10-07-2019 09:50
merhaba. 15 gun oda sicakligida mi bekleyecek acaba?
#16 dokuzuncubulut 12-10-2018 05:01
Sırma- Elinize sağlık olsun. Tarifte yazdığım gibi, kalan suyu kullanarak yeni bir salamura yapsaydınız daha iyi olurdu. Aynı suyu kullandıysanız buzdolabında saklayın. Afiyet olsun.
#15 Sırma 11-10-2018 14:57
Iyi gunler ben sizin tarifinizle tursu yaptim yogurt ya da kefir suyu koymadan.Icinde ki tursular bitti suyu kaldi suyuna yeni sebzeler ekledimacaba olur mu yeniden dolaba mi koymaliyim disarida tekrar olur mu
#14 Kara kedi 05-10-2018 04:40
Bu nasıl gğzel bir turşu böyle. İlk deneme olduğu için bir kavanoz yapmıştım. Şimdi her sebzeden yapacağım. Sağolun.
#13 dokuzuncubulut 04-10-2018 05:42
Derya- içinde gaz kalmamalı, havasını iyice çıkarmanız lazım. Kolay gelsin.
#12 Derya derya 03-10-2018 20:56
Merhaba, 6 gün oldu turşumu kuralı... 3 gün önce kapağını sıktım. Bugün meraktan açtım. İçi gazlı baloncuklu... Hersey yolunda mı dersiniz? Tesekkürler. sevgiler...
#11 dokuzuncubulut 21-09-2018 06:10
Nimet- elinize sağlık olsun. Beğendiğinize çok memnun oldum :)
#10 nimet 20-09-2018 05:11
10 gün önce, pazarda turşuluk salatalık bulunca yaptım. Dayanamadım dün açtım ve hayatımda yediğim en lezzetli turşuyla karşılaştım. Yazdığınız gibi önce deneme amaçlı küçük bir kavanozda kurmuştum. Şimdi yine küçük kavanozlarda ama bolca kuracağım. Çok teşekkür ederim.
#9 dokuzuncubulut 20-09-2018 05:08
İrem, Hay Allah üzüldüm. Arada birşeyler ters gitmiş olmalı. Kavanoz hava almış olabilir. Salatalıkların üzerini asma yaprağı ile kapattınız mı? Asma yaprağı turşuyu kıtır kıtır yapar bir de sebzelerin suyun altında kalmasını sağlar. Ya da kapaktan hava almıştır. Aklıma başka birşey gelmiyor. Herşey doğru giderse asla yumuşamaz.
#8 İREM dilek 19-09-2018 12:50
merhaba,bende tarifiniz ile salatalık turşusu kurdum ancak çok yumuşamış ve üzeri beyaz bir tabaka olmuş,neden olabilir?yada yumuşamaması için ne yapmalıyım?
#7 dokuzuncubulut 14-09-2017 10:11
ND- sakın atmayın, bozulma yok su ilave edip devam edin. İçindeki gaz bir iki gün içinde çıkar, o zaman kapağını sıkıca kapatıp kaldırın. Kolay gelsin.
#6 ND 12-09-2017 07:41
Merhaba, yazdıklarınıza uyarak lahana turşusunu kurdum. İçinde yalnızca lahananın kendi suyu ve kefir var. En üstüne de lahananın dış kabuğunu ekleyip ağırlık koydum. İlk kurduğumda üzerindeki suyu yeterli ve lahanaların üzerini örtecek kadardı. Ertesi gün suyun azaldığını (ya da lahanaların arasının açılarak yüzeye doğru yükseldiklerini :/ ) ve en üstte beyaz bir tabaka oluştuğunu gördüm. Bu haliyle tüketmek doğru mu? O kadar uğraştığım için atmaya da kıyamıyorum :(
#5 dokuzuncubulut 10-09-2017 06:28
Emine Şen- Çok teşekkür ederim. Sizin de ellerinize sağlık olsun.
#4 Emine şen 09-09-2017 16:56
15 gün önce denemek için kefir ile yapmıştım, hiç böyle birşey ile karşılaşacağımı düşünmemiştim, harika çıtır çutır bir turşu olmuş, tarif için teşekkürler
#3 Leman 29-08-2017 06:05
Tesekkur ederim.
#2 dokuzuncubulut 29-08-2017 04:21
Leman, bu turşuları isterseniz hemen tüketin isterseniz bütün kış saklayın. Hiçbir sakıncası yok. Aynı sirkeli turşular gibi dayanıklı. Kolay gelsin.
#1 Leman 28-08-2017 11:18
Ellerinize saglik hersey harika gorunuyor.ben bu tursulari kis icin nasil saklayabiliriz diye sormak istedim.cvp icin simdiden tesekkurler
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.