Çikolatalı konyaklı dondurma

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

 

Tadı damağınızda kalacak sıradışı bir ev yapımı çikolatalı dondurma reçetesi. Tarif ünlü tatlı şefi David Lebovitz'den. O yüzden lezzet garantili. Ama içindeki lezzet patlaması yaratan konyaklı üzüm ilavesi benden. Dondurma yapımında ya yumurta ya da salep kullanılır kalınlaştırıcı malzeme olarak. Yabancı tariflerin hepsinde bolca yumurta vardır, biz de salep tercih edilir. Bu defa tarifi ikisiyle de hazırlayacağınız gibi verdim. Eğer yumurtaya karşı değilseniz, bir alerjiniz yoksa yumurta ile yapılan dondurmanın lezzeti daha zengin gibi geliyor bana. Ben her iki türlü de yapıyorum dondurmalarımı. Eğer klasik vanilyalı ya da maraş usulü dondurma yapacaksanız mutlaka keçi sütü ve salep kullanmalısınız. Onun dışındaki dondurmalarda tercih size kalmış. Bu çikolatalı dondurmayı sıradışı yapacak lezzet biraz kahve ya da çikolata bazlı likör eklentisi ya da konyak/rom. Ve hatta orijinal tarifin dışında, benim eklentim olan konyakta beklemiş kuru üzümler. Her lokmada farklı lezzet patlaması. Bu eklentileri kullanmak tercihinize kalmış. Kullanmadığınız takdirde tarifte hiçbir değişiklik olmaz. Bir de çocukların yemeyeceği (çocuklar için hazırlıyorsanız asla alkol eklemeyin) bütün dondurmalara bir iki kaşık likör, konyak, rom gibi malzeme eklerseniz dondurma hem buzlanma yapmaz, hem de dondurmanın aşırı sertleşmesini önler. Bu kadar bilgiden sonra sizleri tarifle başbaşa bırakayım. Şimdiden afiyet olsun.

 

Çikolatalı konyaklı dondurma tarifi

Malzemeler:

      Çikolatalı karışım için;

  • 150 gr şeker (3/4 cup) ya da vanilyalı şeker
  • 85 gr şekersiz kakao tozu (1 cup)
  • 400 ml krema
  • 85 gr doğranmış bitter çikolata (1/2 cup)
  • 2 çay kaşığı vanilya özü
  • 2 çorba kaşığı kahve bazlı likör ya da konyak (istenirse)

     

       Muhallebi karışımı için;

  • 4 büyük yumurta sarısı / ya da 1 çay kaşığı salep
  • 50 gr şeker (1/4 fincan)
  • 250 ml süt
  • 1/4 çay kaşığı tuz

 

      Son ekleme;

  • 3-4 tatlı kaşığı konyakta beklemiş kuru üzüm (istenirse)
 

Konyakta bekletilmiş kuru üzüm  tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Hazırlanışı:

  • Konyakta beklemiş kuru üzüm yapımı; Tarifin detaylarını buradan okuyabilirsiniz.
  • Çikolatalı karışım yapımı; Orta boy tencerede, şekeri ve kakao tozunu karıştırın. Kremayı ekleyip pürüzsüz olana kadar çırpın. (Karışım çok kalın görünecek, ama pişirme sırasında tam kıvamına gelecek.) Çikolatayı da küçük parçalar halinde ekleyin.
    Karışımı, kaynamaya başlayana kadar, sürekli olarak çırparak, orta ateşte ısıtın. Asla kaynatmayın. Hazır olan çikolatalı karışımı bir kaseye alın. Karışım ganaja yakın bir kıvamda ve çok koyu kahverengi olacak.
  • Muhallebili karışım yapımı; Başka bir tencerede, yumurta sarısı (ya da salep), şekeri, sütü ve tuzu karıştırın. Orta ateşte sürekli karıştırarak, karışım kalınlaşana kadar pişirin. Ocaktan alın, 15 dakika oda sıcaklığında bekletin.
  • İçine, çikolatalı karışımı, vanilya özünü ve likör/ konyağı (istenirse) ekleyin ve pürüzsüz olana kadar karıştırın.
  • Karışımı kapaklı bir kaseye alın ve buzdolabında iyice soğutun. Ardından kullandığınız makinenin talimatlarına göre devam edin.
  • Makineden aldığınız dondurmaya, konyakta beklemiş kuru üzümlerden dilediğiniz kadar ekleyin. Ortalama 3-4 kaşık yeterli olacaktır. Üzümleri eklyince karıştırarak her yere eşit dağılmasını sağlayın. Sonrasında kapaklı bir kaseye alın ve derin dondurucuda bekletin. Yemeden önce oda sıcaklığında 5-10 dakika bekletmeniz yeterli olacaktır.  Orijinal tarif; davidlebovitz.com Ağustos 2018

Dondurma makineniz yoksa; Hazırlanan dondurmayı kapaklı kaseye alın kapağını kapatın ve derin dondurucuya kaldırın. Yaklaşık 1 saat sonra (iyice katılaşmamış olmasına dikkat edin) mikserle çırpın. Bu işlemi iki ya da üç kere daha yapın ve kapağını kapatın. Hazır olan dondurmayı derin dondurucuda en az 12 saat bekletin.

Yumuşacık puf puf anjelik erikli sorbe tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Naneli ve çikolatalı dondurma tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Limon kremasıyla yaptığım vanilyalı dondurma tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

16 mükemmel dondurma ve sorbe tarifi bir arada. Denemek için buradan okuyabilrsiniz.

 

Dikkat edelim!

  • Dondurmaya konyak/likör vb. malzeme eklemek ya da alkolde beklemiş kuru üzüm eklemek gerekli değil. Tamamen daha farklı bir lezzet için ekliyorum. Kullanmadığınız takdirde nefis lezzette çikolatalı dondurma hazırlamış olursunuz. Çocuklar için hazırlıyorsanız likör, konyak vb. ya da konyakta beklemiş kuru üzüm asla kullanmayın.

 

 Ev yapımı keçi sütlü gerçek Maraş dondurması tarifini buradan okuyabilirsiniz.

 

Fırınlanmış, şekersiz anjelik erik marmelatı tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Her mevsim yapabileceğiniz nane likörü tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Fermente reçel tarifimi buradan okuyun.
  • Unsuz puding tarifimi buradan okuyun.
  • Ebem köftesi tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#5 dokuzuncubulut 03-09-2019 04:54
Musa- Hazırlanan dondurmayı kapaklı kaseye alın kapağını kapatın ve derin dondurucuya kaldırın. Yaklaşık 1 saat sonra (iyice katılaşmamış olmasına dikkat edin) mikserle çırpın. Bu işlemi iki ya da üç kere daha yapın ve kapağını kapatın. Hazır olan dondurmayı derin dondurucuda en az 12 saat bekletin. Kolay gelsin .
#4 Musa 02-09-2019 18:44
Makinemiz yoksa tavsiyeniz nedir?
#3 Deren 29-08-2018 13:37
Konyak ve çikolata. İkisini de çok severim, hemen deneyeceğim. Sevgiler.
#2 dokuzuncubulut 29-08-2018 13:35
Zehra- Dondurma seviyorsanız mutlaka tavsiye ederim. Teşekkür ederim :)
#1 zehra 29-08-2018 06:21
Nasıl güzel bir görüntü. En sonunda dondurma makinesi alıp bütün tarifleri deneyeceğim. Elinize sağlık.
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.