Ev yapımı üzüm sirkesi

Kullanıcı Oyu: 5 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin
 

Sonbaharla birlikte kış hazırlıkları da hızla devam ediyor. Salça, domates sosu, turşu, likör derken üzüm sirkesi yapmadan olmaz. Denemeyenler için zor bir süreç gibi gelse de, deneyince "şimdiye kadar neden yapmadım" diye üzüleceksiniz eminim. Sirkeyi kurduktan sonra tek yapacağınız şey beklemek. O sürede heyecan ve keyifle geçiyor inanın. Çok fazla sirke kullanmasam da her yıl birkaç farklı meyveden sirke yaparım. Eğer elinizde kendi yaptığınız sirke varsa işiniz çok kolay. Uzun zamandır maya olarak sadece kendi yaptığım ev yapımı doğal sirke kullanıyorum. Yaklaşık iki ay içinde hazır oluyor. Eğer elinizde sirke anası varsa bu süre biraz daha hızlanır. Püf noktalarıyla birlikte verdiğim tarifle üzüm sirkesi deneyecek olan arkadaşlarıma şimdiden kolay gelsin.

 

Ev yapımı üzüm sirkesi tarifi

Malzemeler:

  • 1 adet cam kavanoz
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar üzüm (istediğiniz cins)
  • 1 kahve fincanı sirke (organik ya da ev yapımı sirke)
  • Yeteri kadar içme suyu

 

Hazırlanışı:

  • Üzümleri iyice yıkayıp kurutun. Varsa bereli ya da çürüklerini ayırın, taneleyin. Bir kaşık yardımı ya da ellerinizle üzümleri biraz ezin.
  • Kavanozun yarısını geçecek kadar üzüm koyun. Üzerine bir Türk kahvesi fincanı kadar daha önce yaptığınız ev yapımı sirke ya da organik sirke ekleyin. Üzümlerin üzerini geçecek kadar temiz su ilave edin, karıştırın. Kavanozun üzerinde 3-4 parmak kadar boşluk bırakmaya dikkat edin.
  • İki kat yaptığınız tülbent ile kapatın ve bir etiket ile tarihini yazın. Serin ve karanlık bir yerde 20 gün kadar bekletin. Bu süre içinde üzümler dibe çökene kadar hergün temiz bir kaşıkla karıştırın. Üzümler dibe çökünce karıştırmayı bırakın ve sirke anasının oluşması için 20 gün daha aynı şekilde (hiç karıştırmadan) bekletin.
  • Önce beyaz ince bir tül gibi, sonrasınde biraz daha şeffaflaşıp kalınlaşarak gelişen sirke anasına hiç ellemeyin. Olgunlaşınca üzümler gibi dibe çökmesini bekleyin. Bu aşama tamamlandığında sirke olmuş demektir. Sirke anasını temiz bir tabağa alın ve üzümleri tülbent ve süzgeçten  (berrak olması için birkaç defa) geçirin. Tadına bakın sirke gibi keskin bir tat olmalı. Eğer bu tat oluşmamışsa sirke anasını süzdüğünüz sirkeye tekrar koyun ve yine serin ve karanlık bir yerde kapağı kapalı olarak 20 gün daha bekletin. Artık ev yapımı doğal üzüm sirkesi kullanıma hazır.  
  • NOT: Sirke hazır olunca hemen kullanılabilir. Ama bir yıl bekletirseniz, hem lezzeti, hem de rengi çok daha güzel oluyor. Sirke bekledikçe tadı keskinleşip, berraklaşıyor.  Eylül 2018

Elma sirkesi yapım videosunu buradan izleyebilirsiniz.

Kış için domates sosundan salçaya, kurutulmuş sebzeden tarhanaya, acı biber sosundan elma püresine kadar her türlü tarife kışa hazırlık dosyasından bakabilirsiniz.

Balık sezonu açıldı. Birbirinden güzel balık ve deniz ürünleri tariflerimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Dikkat edelim!

  • Her türlü fermente gıda yaparken kavanoz ve kullandığınız kaşıkları steril edin ve mutlaka cam kavanoz kullanın.
  • Kullandığınız meyvelerde ilaç kalıntısı olmadığından emin olun. Meyveleri iyice yıkayıp, kurutmak önemli. Meyve ve su oranı hemen hemen birbirine eşit olmalı.
  • Elinizde kendi yaptığınız sirke yoksa, güvendiğiniz bir markanın organik sirkesini kullanabilirsiniz. Sirke miktarını kullandığınız meyve oranına göre artırabilirsiniz. (Ben bir kilo meyve için verdim.)
  • Elinizde sirke anası varsa sirkeyi kurarken içine ekleyebilirsiniz. Bu şekilde fermentasyon süresini de hızlandırmış olursunuz.
  • Mutlaka steril edilmiş cam kavanoz kullanın.
  • Bu yöntemle bütün meyvelerden sirke yapabilirsiniz.
  • Ben beyaz üzüm ve kara üzümü ayrı ayrı hazırlıyorum. Fotoğrafı olmasa da aynı anda beyaz üzümleri de hazırlayıp fermente olmaya bıraktım.
  • Sirke anası saklama; Yaptığınız sirkeden küçük bir kavanoza koyun içine de sirke anasını koyun. Sirke anasını bu şekilde saklayabilirsiniz.

 

 

Ev yapımı elma sirkesi tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Olgunlaşıp, süzülmüş içilecek kıvamda nefis tadı ve kokusuyla üzüm sirkesi.

 

Mide dostu sirkesiz ve limonsuz lakto fermente (probiyotik) turşu tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

 

Bu tarifi beğendiyseniz bunları da deneyebilirsiniz.

  • Ev yapımı makarna tarifimi buradan okuyun.
  • Elmalı strudel tarifimi buradan okuyun.
  • Pancar kvas tarifimi buradan okuyun.

 

 

 



Yorumlar   

#8 dokuzuncubulut 19-10-2021 05:38
Banu Atalay- Öncelikle elinize sağlık olsun. Düzenli olarak karıştıryorsanı z, normaldir. Yalnız kontrol edin, sirke anası mı yoksa küf oluşumu gibi mi. Rengi kokusu normalse bir sıkıntı yoktur.
#7 banu atalay 18-10-2021 18:37
merhaba öncelikle tarifleriniz için çok teşekkürler. sirke anası 8. günde oluşmaya başladı? .ncecik bir zar halinde normal mi? teşekkürler
#6 dokuzuncubulut 01-10-2021 05:13
Melisa- 2 litrelik kavanoz.
#5 Melisa 30-09-2021 15:41
Kullandığınız cam kavanoz lar kaç litrelik?
#4 dokuzuncubulut 23-08-2021 05:19
Demet Saraç- Her sen böyle yaparım,çok güzel olur. Şimdiye kadar deneyenlerden de hiç olumsuz yorum gelmedi. Umarım istediğiniz gibi güzel bir sirke olur. Kolay gelsin.
#3 Demetsarac 20-08-2021 14:02
Merhaba, her yerde o kadar cesitli tarifler var ki...ben 2-3 kere sirke yaptim farkli tariflerden. Hep dipte koyu bir tortu olustu ama ana degil kesinlikle. Ama sirkeler de fena degildi. Şu anayi artik elde etmek istiyorum. Insallah sizin tarifle olur ama ne bal ne nohut ne tuz...klasik tariflerdeki hicbir malzemenin olmamasi bakalim nasil bir sonuc verecek. Sevgiler
#2 dokuzuncubulut 15-09-2018 06:46
Duygulu- Çok teşekkür ederim. Üzüm sirkesini de beğenirsiniz umarım. Kolay gelsin.
#1 duygulu 15-09-2018 05:40
Elma sirkesini tarifinizi her yıl yaparım çok güzel olur. Bu defa sizinle birlikte üzüm sirkesi de yaptım. Merakla bekliyorum şimdi. Teşekkürler :)
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.