Bal kabaklı gnocchi (niyokki)

Kullanıcı Oyu: 4 / 5

Yıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkinYıldız etkin değil
 

Beni tanıyanlar bilir. Her türlü erişte ve makarnayı evde yapmayı çok severim. Kullandığım un ve yumurtayı bilirim ki, bunlar doğrudan lezzeti etkiler. Bir de taze makarna yemeye alışınca inanın hazır makarnalardan aynı tadı ve keyfi almazsınız. Gnocchi (niyokki) evde yapmayı en sevdiğim makarnalardan. Hele de ev kalabalıksa, çocuklar da varsa, hep birlikte mutfakta olmak, onlara şekil vermek çok keyifli. Orijinali patates ile olur. Ama kış aylarında balkabağı ile hazırlamayı da çok severim. Bal kabağı ile yaptığımda biraz da farklı bir lezzet olması için tereyağında biraz kızartır, içine ıspanak yaprakları eklerim. İşin içine bir de bolca peynir de girince tek tabakta nefis bir lezzet olur. Tereyağında kızarmış (ben sade yağ kullanıyorum) çıtır çıtır bal kabaklı gnocchi (niyokki) inanılmaz lezzetli oluyor. Balkabaklı gnocchi için, aşağıda pişme aşamasından sonra servis de, üç farklı sunum paylaştım. Artık tercih size kalmış. Şimdiden afiyet olsun.

 

Bal kabaklı gnocchi (niyokki) tarifi

Malzemeler:

  • 1 cup bal kabağı püresi/ şekersiz
  • 1 yumurtanın sarısı
  • 2 cup un 

      Tereyağlı sos için;

  • 2 çorba kaşığı tereyağı
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet adaçayı / istenirse
  • 250 gr ıspanak / istenirse

       Servis için;

  • İzmir tulumu ya da eski kaşar peyniri

Cup ölçüsünüz yoksa 200 mililitrelik standart boy su bardağı kullanabilirsiniz.

 

Hazırlanışı:

Bal kabağını fırında ya da buharda pişirin. Ardından çatalla ezerek püre haline getirin. İnce delikli bir süzgeçe alın, altına bir kase koyun ve en az 3-4 saat (mümkünse bir gece önceden yapıp bekletin) iyice suyunun süzülmesini sağlayın. İçinde çok su kalırsa un miktarını artırmak gerekir. Bu da makarnaların sert olmasına sebep olur.

Hazırlamaya başlamadan önce, gnocchi (niyokki) hamurunun ve şekil vermenin fotoğraflı anlatımı için buradaki tarifime bakmanızı tavsiye ederim.

  • Yukarıda yazdığım gibi pişirip, püre haline getirdiğiniz bal kabağını büyükça bir kaseye alın.
  • Bal kabaklarının üzerine bir kasede çırptığınız yumurta sarısını ilave edin.
  • Ardından önce 1,5 cup un ekleyin ve gerekirse kalan unu da kullanın.
  • Bütün malzemeyi tezgah üzerinde bir çatal ya da hamur spatulası ile karıştırın.
  • Gerekirse biraz daha un ekleyerek, hamur toplanmaya başlayınca (hamuru fazla yormadan) elinizle yoğurun (poğaça hamuru kıvamında olmalı). Hamur hazır olduğunda çok az unladığınız tezgahta merdane ile yaklaşık yarım santim kalınlıkta olacak şekilde açın.
  • Hamuru pizza bıçağı ile önce uzunlamasına şeritler halinde kesin. Hemen hemen aynı kalınlıkta olmaları yeterli, çok muntazam şeritler olması gerekmiyor. Kestiğiniz şeritleri şekil vermek için 1-1,5 santim parçalar halinde tekrar kesin. Piştiği zaman biraz daha tombul olacaklarını dikkate alarak, çok iri parçalar olmamasına dikkat edin.

 

 

  • Ardından her bir parçayı (unladığınız parmaklarınızla) çatalın üzerinde yuvarlayarak şekil verin. (Şekil verme videosunu instagram adresimden #niyokkivideodokuzuncubulut olarak izleyebilirsiniz.) Bu şekilde yapmak zor gelirse, her bir parçanın üzerine parmağınız ile bastırarak (delmeden) çukurlar oluşturun. Her iki şekil de piştikten sonra daha fazla sosu üzerinde tutmak için yeterli olacaktır. Sadece sosu daha iyi çekebilmeleri için şekil almaları yeterli. Mükemmel olmaları gerekmiyor. Hepsi hazır olduğunda bir tepsiye serdiğiniz temiz mutfak bezinin üzerine alın ve serin bir yerde bekletin. Pişirmek için büyük bir tencereye bolca su koyun. Su kaynadıktan sonra tuzunu ekleyin ve hazırladığınız makarnaları yapışmamaları tek tek içine atın, karıştırın ve kapağı açık olarak pişmeye bırakın. Suyun üzerine çıktıklarında bal kabaklı gnocchi (niyokki) pişmiş demektir. Pişen bal kabaklı gnocchi (niyokki) üç şekilde servis edilebilirsiniz. Aşağıya üç tarifi de detaylı olarak paylaştım. Nasıl severseniz o şekilde hazırlayın.

 

 

Servis için: 

  1. Büyükçe bir tavada iki çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine iki yaprak adaçayı ve bir diş sarımsak ekleyin. Pişmiş makarnaları tel süzgeçle alıp içine ekleyin. Karıştırın ve servis tabağına alın. Üzerine bolca peynir rendeleyin ve servis edin.
  2. Pişmiş makarnaları tel süzgeçle alıp, kağıt havlu üzerinde sularını süzdürün. Büyükçe bir tavada iki çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine iki yaprak adaçayı ve bir diş sarımsak ekleyin. İçine suyu süzülmüş makarnaları ekleyin ve makarnalar altın rengi olana kadar kızartın. Servis tabaklarına alın ve üzerine bolca peynir rendeleyerek servis edin.
  3. Son olarak fotoğrafta gördüğünüz gibi, hem kızartıp, hem de ıspanak ve peynir ilavesiyle hazırlayabilirsiniz ki, en sevdiğim hali böyle. Ispanakların saplarını ayırın. Yıkayın ve iyice kurutun. Büyükçe bir tavada iki çorba kaşığı tereyağını eritin. İçine iki yaprak adaçayı ve bir diş sarımsak ekleyin. İçine suyu süzülmüş makarnaları ekleyin ve makarnalar altın rengi olana kadar kızartın. Makarnalar kızarınca içine ıspanağı ekleyin ve ıspanaklarla birlikte iki-üç dakika kadar pişirin. Sadece yaprakları olduğu için hafifçe yumuşamaları yeterli. Servis tabağına alın ve yine bol peynir ile servis edin.   Aralık 2018

Ev yapımı tagliatelle makarna tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Her türlü sebze ile hazırladığım ev yapımı erişte tarifimi buradan okuyabilirsiniz.

Tereyağının içindeki zararlı kısmı ayırıp hazırlanan sade yağ tarifimi buradan okuyabilirsiniz. Ben tereyağı yazdığım her tarifim de çoğunlukla sade yağ kullanırım. Sade yağ, tereyağı kullanılan her yerde kullanılabilir.

Tatlı-tuzlu bal kabaklı tariflerimin tamamına buradan bakabilirsiniz.

 

 

 

Sade yağda çıtır çıtır kızarmış ve ıspanakla lezzetlenmiş bal kabaklı gnocchi çocukların severek yiyeceği sağlıklı ve lezzetli bir makarna.

 

Fotoğrafta gördüğünüz şekil verme aparatını 44 Ahşap Tasarım'dan aldım. Şekil vermede büyük kolaylık sağlıyor.

 

Bu tarifimi beğendiyseniz bunları da deneyin

  • Otlu lor peyniri tarifimi buradan okuyun.
  • Fındık lahmacun tarifimi buradan okuyun.
  • Mükemmel brownie tarifimi buradan okuyun.

 

 

 


Yorumlar   

#2 dokuzuncubulut 22-11-2020 08:10
Sebahat- Elinize sağlık olsun, teşekkür ederim :)
#1 Sebahat 20-11-2020 08:09
Ellerinize sağlık bende kışlık eriştelerimi sebze çeşitlerinde yaptım rengarenk oluyor sizde bana ilham veriyorsunuz
© 2009 - 2017 dokuzuncubulut Her hakkı saklıdır. Yazı ve fotoğraflar hiçbir şekilde izin alınmadan kullanılamaz, alıntı yapılamaz.